Vem är egentligen "äkt-lutheran"?

  Ofelbar?

I spalten till höger längst ner, Länkar, finns en länk till Biblicum - den bästa källan till luthersk tro. Med det menar jag att Biblicum har stor bredd på sina artiklar, stort djup på sina analyser, och håller sig ganska strikt till Martin Luthers undervisning. Nu har någon citerat ett kort stycke från Biblicum och skrivit att så tycker "äkt-lutheranerna". Och därmed är hela den lutheska kyrkan avslöjad som avfällig och hetetisk. Ja, det går att finna fel även i Biblicums artiklar! Om det nu var fel. Jag är inte så säker på det...

Men infallsvinkeln är intressant. Den som inte instämmer med Biblicum till 100 % är alltså ingen "äkt-lutheran". Vad är man då: Halvkatolik? Halvortodox? Halvevangelikal? Eller rentav halvhedning? Liksom det finns "äkt-lutheraner" måste det då finnas "äkt-kaktoliker", o.s.v. Ofelbara människor....

Nu ska vi inte fördjupa oss i det, utan i det intressanta begreppet "äkt-lutheran". I den lutherska kyrkan finns ingen dogm om Luthers ofelbarhet. Luther var ingen religionsgrundare.  Men Luther förstod att, å ena sidan inskärpa vikten av undervisning, och å andra sidan vikten av att kritisera kyrkliga myndigheter. Och då även den lutherska kyrkan. Därför var vissa Luthers-skrifter förbjudna i 1700-talets Sverige.

Vi nalkas då frågan vem som egentligen är "äkt-lutheran" den som tror på Luthers ofelbarhet eller den som förenar undervisning och kunskap med självständigt tänkande? Det gör Biblicum. Men det är dom inte ensamma om.

Vi måste emellertid också ställa frågan: Hur "luthersk" är egentligen Svenska kyrkan? Mig veterligt dröjde det llänge innan Svk började tala om sig själv som en luthersk kyrka. Det har hela tiden funnits en svensk linje, som har formats av både det inhemska arvet från den medeltida kyrkan, utländska influenser  och den inhemska erfarenheten efter reformationen. Se inlägg om Henric Shartau!

I den nuvarande Lagen om Svenska kyrkan står att Svk ska vara ett "evangeliskt-lutherskt" trossamfund. Vad menas med det?  Vilken väg som trossamfund kommer Svk att välja om kyrkokommunerna återinförs? Om bevarandet och vården av det materiella kyrkliga kulturarvet blir hela folkets - eller åtminstone hela den svenska kristenhetens angelägenhet - borde väl Svk som trossamfund få lite större frihet i förhållande till både staten och politiken?

Kommentarer
Postat av: Johan

Jag hittar inga kontaktuppgifter på din blogg. Inte ens en emailadress... :-(

2008-08-25 @ 09:47:22
URL: http://stenberg.wordpress.com
Postat av: Lars Flemström

Det beror på att det är ett reklamfinansierat basmedlemskap med färdiga mallar, alternativt att jag inte har kommit på hur man gör för att visa de uppgifter man vill visa, men bara det. Fördelen med denna blogg är annars att den har lagom spaltbredd så att den kan ta mycket text. Sedan är det förstås en nackdel att den inte visar senaste kommentarer públikt. Jag kan dock se kommentarerna i kronologisk ordning.



Om någon vill ha kontakt med mig är säkraste sättet att skicka in en kommentar med sin egen email-adress samt uppmaning att jag ska ta kontakt. Det är absolut snabbaste sättet. Det är en väldigt dålig internetuppkoppling här, så det kan dröja länge innan jag ser eposten. Adressen är dock [email protected]



2008-08-25 @ 12:28:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0