Folkkampanjen för adventsljusstakens rätta tändande

Från norra Öland kommer budkavlen, och jag vill gärna föra den vidare. Håmåäktenskap är ett gissel som vi hade sluppit om inte vissa kristna hade bränt sina ljus i bägge ändar. Staken skall alltså tändas från söder mot norr, förjagande mörkrets makter. För vidare! Rid i natt! Tänd vårdkasarna!

Senaste nytt: Kd kräver att adventsljusstaken förbjuds.

Uppdatering kl. 22.51:
En hemlig källa i riksdagen rapporterar att kd vill ersätta julen med en civilrättslig julklappsregistrering på posten i stället för den traditionella julklappsutdelningen med hela familjen. Därigenom undvisk diskriminering av dem som inte har någon familj. Kd meddelar dock med skärpa att den, som så önskar, ändå kan dela ut julklapparna tillsammans med familjen. Men rent juridiskt har äganderätten till klapparna övergått till mottagaren redan vid klappregistreringen på posten. Kd framhåller att fördelen med den obligatoriska klappregisteringen på posten är att bara fullständiga familjer (mamma, pappa, barn) får använda benämningen "julklapp". Övriga får nöja sig med benämningen julgift (giftg = gåva).

Uppdatering kl.23.07:
Efter Folkkampanjen för adventsjusstakens rätta tändande utspel har kommentarer influtit till kampanjhögkvarteret på norra Öland. En kommentar säger att detta har liturgisk betydelse från vilket håll adventsljusstakarna i våra kyrkor tänds. Staken ska alltså tändas från söder mot norr, för att symbolisera ljusets seger över mörkret och förjaga mörkrets makter.  Av samma orsak, att hindra mörkret att komma in, saknar en del medeltidskyrkor fönster på de sida av kyrkan som vätter mot norr.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0