Svenska kyrkan - en riktig kyrka?

Huvudsyftet med denna blogg är att propagera för kyrkokommunidén. De gamla kyrkokommerna, som  hade funnits sedan Sverige kristnades (då under benämningen socknar) avskaffades 2000-01-01 och ersattes av Svenska kyrkans församlingar. En kommun är en offentlig förvaltning, precis som primärkommunerna (som vi i dagligt tal kallar Sveriges kommuner), och bygger på obligatoriskt medlemsskap och beskattningsrätt. Begränsad utträdesrätt ur de kyrkliga kommunera har dock funnits sedan 1873 och fri utträdesrätt sedan 1952, genom rätten att utträda ur Svenska kyrkan.
Jag föreslår alltså att kyrkokommunerna återinförs. Men till skillnad mot tidigare ska kyrkokommunerna vara fristående från Svenska kyrkans församlingar, som ska ha tillgång till kyrkokomunernas kyrkobyggnader mm på samma villkor som frikyrkoförsamlingarna och "invandrarkyrkorna".  Detta kan vara ett sätt att lösa problemet med "övertaliga" kyrkor. Låt andra kristna använda dem som sina egna församlingskyrkor! Kyrkorna ska ägas av kyrkokommunerna, som förr, men upplåtas med nyttjanderätt för kortare eller längre tid (för en enstaka gudstjänst eller under flera år) till de olika kristna trossamfunden.

Jag hade tänkt lägga ut mer material om kyrkokommunerna, men avvaktar eftrsom den apostoliska successionen tilldrar sig stort intresse just nu. Den apostoliska successionen är den obrutna prästsuccessionen genom handpåläggning mm från Jesu tid till nutid i de s k historiska kyrkorna. Svenska kyrkan verkar vara den enda protestantiska kyrkan i hela världen som har en bevarad apostolisk succession från den katolska tiden! Detta gör det än mer angeläget att bevara svenska folkets kyrkliga arv, även i materiell betydelse.

Jag tar gärna emot debattinlägg om den apostoliska successionen! Rickard Lind har skrivit en utmärkt uppsats i detta ämne, som jag verkligen rekommenderar. Klicka på Kommentarer under inlägget Apostolisk succession, så hittar du länken till Rickards uppsats!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0