Har svenska kyrkan varit en statskyrka?

Fråga vilken svensk som helst. De flesta säger att Svenska kyrkan är eller har varit en statskyrka. Aktiva inom Svenska kyrkan säger att Svenska kyrkan numera är en frikyrka, lika fri som de s k frikyrkorna. Katoliker säger att Svenska kyrkan är en nybildning, som grundades av Gustav Vasa, samt att svenska staten har stulit de katolska kyrkorna och givit dem till den svenska statskyrkan. Alla har de fel, påstår jag!

De svenska sockenkyrkorna har aldrig stulits från Katolska kyrkan, eftersom de aldrig har ägts av katolska kyrkan.  De ägdes av samma socknar efter reformationen, som ägt de före reformationen. Socknarna upphörde inte att finnas till vid reformantionen. De avskaffades först 2000-01-01. Den gamla kyrkan avskaffades inte, och någon ny kyrka grundades inte vid reformationen.

Nyordningen vid reformationen bestod i att de svenska biskoparna inte längre utsågs av påven, sedan denne vägrat godkänna utnämningen av Johannes Magnus, som förblev katolik hela livet, som svensk ärkebiskop. Biskoparna blev underställda kungen i stället för påven och den lutherska läran infördes. Större delen av kyrkans (och särskilt klostrens) väldiga jordegendomar återgick till tidigare ägare eller indrogs till staten. Socknarna fick dock behålla tillräckligt mycket jord för prästernas försörjning, mm.

Påståendet att Svenska kyrkan, före den s k relationsförändringen 2000-01-01, var en statskyrka, är lika fel som att säga de nuvarande kommunerna är statliga förvaltningar. Kommunerna är ju självständiga offentliga förvaltningsorgan och myndigheter, som är underställda staten och dess lagar. 

Svenska kyrkan var före 2000-01-01 en gemenskap av kyrkliga kommuner, som var underställda staten och dess lagar genom ärkebiskopen och de övriga biskoparna och deras kanslier. Prästerna var statstjänstemän, till skillnad mot de borgerliga kommunernas tjänstemän.  Stiften kan jämföras med länsstyrelserna, som är statliga förvaltnings- , tillsyns-. och myndighetsorgan på regional nivå. Länsstyrelserna har tillsyn av bl a de borgerliga kommunerna. På samma sätt hade stiften tillsyn av de kyrkliga kommunerna.

Eftersom Svenska kyrkans versamhet huvudsakligen bedrevs genom genom de kyrkliga kommunerna (som även kallades församlingar), är det fel att säga att Svk var en statskyrka.  

 

Kommentarer
Postat av: Johanna G

"det fel att säga att Svk var en statskyrka, snarare var"...



Var vadå?? Känns som om hela sista meningen inte kom med.

2008-06-22 @ 16:54:48
URL: http://nallemaja-jg.blogspot.com
Postat av: Lars Flemström

Tack för påpekandet. Det kom med några överflödiga ord, som jag strax ska ta bort. Svaret är annars givet i stycket ofanför: Svenska kyrkan var före 2000-01-01 en gemenskap av kyrkliga kommuner, som var underställda staten och dess lagar genom ärkebiskopen och de övriga biskoparna och deras kanslier.

2008-06-22 @ 18:39:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0