Bra skrivet, Karin!

25 oktober skrev den kontroversiella prästen Karin Långström-Vinge om aborter på sin blogg (se länk i spalten till höger). Sällan har man läst så kloka ord! Från en person, vars åsikter man sällan delar, dessutom! Karin är för rätten till abort. Men tycker att vi inte ska hyckla med vad det handlar om.

Hon skriver om kvinnor som dör p.g.a. osäkra aborter. Hon skriver inte att de flesta, eller nästan alla av dessa dödsfall, inträffar i länder utan fungerande sjukvård. Hon skriver inte att folk dör i banala sjukdomar. Vad ska sjukvården i dessa länder prioritera: att rädda liv eller utsläcka liv? Det är förstås inte bra att hon inte skriver om detta. Men hon skriver alltså att vi ska säga vad en abort egentligen är. Och det är bra. Då kan vi få en seriös diskussion om arborterna. Då kan Sverige byta färdriktning: från fler aborter till färre aborter.

Det största felet med den svenska abortdebatten är att den domineras av äldre män. Vi kan ju inte ens teoretiskt ställas inför samma val som våra unga kvinnor.

Jag ser det ändå som en plikt att bidra till att hålla igång debatten. Vi äldre män är duktiga på frågor, som indirekt påverkar aborttalen, såsom latstftning och ekonomiskt stöd till barnfamiljer. Vi borde åtminstone vara duktiga på de frågorna. Något hopp om kd har jag inte.

Någon minskning av aborttalen blir det inte, förrän de unga kvinnnorna själva talar ledningen på abortkritiska sidan av debatten.



Typisk abortmotståndare i Sverige idag.

Vad är acceptabelt antal?

Självfallet finns inget antal aborter som är acceptabelt. I debatten har förts fram förslag på "nollvision", som för antal trafikdödade. Alla vet att noll trafikdödade inte kan uppnås. Det yttersta argumentet för rätten till legal abort, är risken att kvinnor ska skada sig själva eller dö i sviterna av okunnigt utförda illegala aborter. Abortmotståndarnas motargument är att aborterna vida överstiger antalet kvinnor, som kan antas skadas av illegala aborter. Antalet aborter borde inte vara större än så. Med detta sätt att resonera utförs årligen 37 000 onödiga aborter. Vi befinner oss alltså oerhört långt ifrån någon nollvision. Det är först när vi fått en reell minskning av aborttalen, som det är meningsfullt att diskutera hur vi ska gå vidare. Ödesfrågan för dagen är hur vi ska stoppa ökningen. Om vi inte ens kan samla en tillräckligt stor opinion för att stoppa ökiningen, är slaget förlorat innan det ens har börjat. Vi har idag inte ens de rätta generalerna. Detta är en fråga för unga kvinnor., Endast de kan leda kampen till seger!

.

Kommentarer
Postat av: Jonas

Jag tycker ju att det är ointressant att alltid dra upp det förhållandet att kvinnor dör i illegala aborter i utlandet. Det som är viktigt är att kyrkan och kyrkans alla företrädare är tydliga med att livet börjar med konceptionen och att abort därför är fel som princip. För den saken skull behöver man inte politiskt driva frågan om totalstopp mot aborter.

2008-10-31 @ 11:50:58
Postat av: Lars Flemström

Riksdagsledamoten Rosita Runegrund,se, har tillsammanse med tre andra allianskvinnor skrivit under en riksdagsmotion, som går ut på att Sverige ska prioritera aborter i andra länder. Detta har skett med partiledningens godkännande.

2008-10-31 @ 16:32:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0