Uppmuntra inte hädelse!



Detta är en bild på
Muhammed,
som han får visas.
Du får själv skapa
bilden i ditt inre.


Din personliga bild av profeten, om du är muslim, har ingen annan rätt att söndertrasa. Visserligen har vi inget bildförbud inom kristendomen, men har inte också vi personliga bilder av det heliga?

Man ska visa respekt för andra människors tro. Och det är att vanhelga kyrkorummet genom att visa sådana bilder i kyrkan.

Oavsett om det gäller Ecce Homo eller bilder på aborterade foster.
Sådant får visas i profana lokaler - om det nu är absolut nödvändigt att visa sådana bilder.

Det fanns dessutom ett djupare syfte med Ecce Homo-utställningen, som du inte verkar känna till. Och det var att kränka syrisk ortodoxa invandrares tro, genom att avbilda Jesus som en syndare.

Det var ju ett sätt att frånta Jesus hans gudomlighet, som Guds son. Utställningen hette ju också "Ecce homo" (Se människan), vilket ska tolkas på just det sättet.

Det handlar här inte om att någon blir kränkt i egenskapen av invandrare, kristen e. dyl, utan om att få sin gudsbild söndertrasad. Detta är mycket allvarligare än att bli kränkt i största allmänhet.

Att hädelse är tillåten enligt lagen, gör det inte till något som kristna ska främja. Och det gäller både Ecce Homo-utställningen och Muhammedbilderna.

Vill man bilda opinion för de homosexuella får man göra det på annat sätt, och i varje fall inte genom att profanera kyrkorummet


Kommentarer
Postat av: Ludvig

Jag förstår verkligen inte hur du får in abortbilder i resonemanget. Om någon kyrka ville fira "kvinnans rätt till fri abort" med en tacksägelsegudstjänst med bildvisning skulle jag förstå din reaktion, men det scenariot är ju så absurt att det antagligen aldrig kan bli verklighet.



Är det vanhelgande av kyrkorummet att visa bilder på svält och fattigdom i syfte att samla in pengar till pengar till röda korset?

2008-10-08 @ 13:54:32
Postat av: Lars Flemström

Kyrkorummet ska inte vara en utställningslokal.

2008-10-08 @ 14:50:30
Postat av: Ludvig

Men det är ju vad de flesta kyrkor blivit med sina konstverk och utsmyckningar!



"Kyrkan ska vara en verkstad, inte en utställningshall" brukar en del av oss frikyrkliga säga ibland...

2008-10-16 @ 12:27:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0