Vapenhus - varför kritisera någons personliga val?

Egentligen menar jag att man inte ska göra det. Alla sorter ska vara välkomna i Guds hus. I och för sig tror jag inte att alla moderater är fackföreningsfientliga, men även fackföreningsfientliga moderater kan vara kristna. Liksom fackföreningsvänliga socialdemokrater. Även förr i tidren fanns partier och partistrider. Det vill inte säga att det vara ideologiska partier som idag. Men inte minst de högadliga ätterna hade olika åsikter om hur landet skulle styras. Somliga tyckte att det vore bäst om danske kungen fick styra - för då slapp man se någon annan svensk ätt än sin egen egen på Sveriges tron.

För att inte gudstjänsten skulle störas av vapenskrammel, finns i våra kyrkor fortfarande ett rum, som kallas vapenhuset. Partistridernas ska man lämna i vapenhuset. Jesus är Herre över både moderater och socialdemokrater, nämligen.

Att förre vänsterprofilen Göran Skytte numera är kristen, borgerlig konservativ och LO-fientlig, skulle jag inte ha kommenterat om han inte gjort sin religiösa omvändelse till en offentlig angelägenhet. Härigenom exponeras alla, som har en traditionell, bekännelsetrogen kristen tro, för angrepp för att vara "högerkristna". Svaret på detta blir att personer, som står till vänster poliktiskt, uppfinner en ny "vänsterkristendom". - som för övrigt till stora delar är ett hopplock av gammal unden övre medelklassradikalism.  Inget som vanliga "underklasskristna" känner igen, de som idag är de mest utskällda som "kristen höger". Och då störs den gemensamma gudstjänsten av vapenskrammel inne i kyrksalen. 

Göran Skytte har en poäng i att högern har kidnappat begreppet vänster, och för den delen också i att HBT-rörelsen har förvandlats från underground till etablissemang. Årets PRIDE-festival var ett paradexempel på hur kapitalet exploaterar. Ett annat exempel är porrblaskan Aftonbladet, som i går skrev på sina löpsedlar: "Källarbarnen tvingades se på när mamma födde. Aftonbladet ägs numera, liksom Svenska Dagbladet, av den kapitalistiska Skipstedt-koncernen.

Prästen Helle Klein skrviver ledare i Aftonbladet, där hon försöker bevisa att Martin Luther grundade Socialdemokratiska partiet. Och Göran Skytte skriver krönikor i Svenska Dagbladet, där han borgerlgt-konservativt förfasar sig över det som numera är "vänster". Båda tjänar de kapitalismen.

Nere i Småland sitter fabrikör Svensson och är arg på LO, som hotat sätta hans företag i blockad, och finner tröst i Skyttes utfall mot LO. En bättre tröst vore ju om han kunde fira gudstjänst tillsammans med sina anställda utan vapenskrammel i kyrkan. Som den gamle högerledaren Arvid Lindman sa: Ett handslag människor emellan över barrikaden. Striden må fortsätta utanför kyrkan, men i kyrkan är vi alla Guds barn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0