Alla vill vara kommunister!

 "Döm" inte Reinfeldt! Han är nog kommunist innerst inne!

Under flera år har jag diskuterat med "gudstroende" människor, som skriker i högan sky att man "dömer" dem för att man säger att det de för ut inte är kristendom. Varför är det så "fint" att vara kristen?


Det finns en parallell till detta, och det är när man säger till folk att de inte är kommunister. För då står kommunismen tydligen för allt det goda i tillvaron. Människor, som i alla andra sammanhang är rabiata anti-kommunister, blir dödligt förolämpade om man säger till dem att de inte är kommunister. Som bevis på deras ärliga kommunistiska sinnelag får man veta att de ger kollekt i kyrkan (egendomsgemenskap) och till och med har delat säng med någon som de inte varit gift med (egendomsgemenskap igen). Sängen har de för resten köpt på IKEA och inte i den exklusiva möbelbutiken på Fina gatan!


Och så kommer den obligatoriska slutknorren: "Vad menar du med att jag inte är kommunist? Dömer du mig? Ska jag likvideras för att jag har ärvt lite pengar?


Samma sak säger gardellianerna, om man vågar kritisera Gardells bok. Då "dömer" man Gardell och alla gardellianerna och vill bränna dem på kättarbålet. Undrar vem som dömer?


Det som mest förundrar mig är dessa påstridiga krav från både icke-kristna gudstroende och anti-kommunister att bli kallade något som de inte är.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tror Gardell på att jungfru Maria blev havande av helig Ande och inte genom Josef? Tror han på att Jesus har uppstigit till himlen?



Någon som läst boken och kan uttala sig?

Jag gissar annars på att han kan vara representant för en monistiskt gnostisk tro där "himmelriket" måste vara inomvärdsligt och Gud immanent. Finns det ingen teistisk Gudssyn finns det inget himmelrike att ta emot, ingen dom, ingen synd gentemot Gud som måste försonas genom Jesu död på korset och ingen Helig Ande som öppnar himlen. Ingen rättfärdiggörelse och helgelse. Konsekvent, men inte den tro som Stefanus dog martyrdöden för i Apostlagärningarna 7 och som vi bekänner i trosbekännelserna: "stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den Helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa... och stigit upp till himmelen och sitter på Faderns högra sida; därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda, på vilken rike icke skall varda någon ände"

2009-04-23 @ 10:03:28
Postat av: TOR

Måste säga att jag har svårt förstå resonemanget både om att det skulle vara "fint" att vara kristen och populärt att vara kommunist. Det där med kommunismen var väl inne och poppis på den tid det begav sig. Idag är väl snarare och har så varit en längre tid mer trendigt att avsvära sig allt vad kommunism heter. Eller att överseende förklara att sånt trodde man på i ungdomen. Och förresten den som vill ha en framtid i samhället med karriär och pengar kan inte fortsätta som upprorsman. Ingen vill förknippas med ett samhällssystem som bara fört med sig olycka och diktatorer som orsakat död och lidande för folket. Att sen Lars Ohly inte gärna vill förneka kommunismen beror förstås på att han fortfarande vill ha kvar idealen. Vilket förstås inte alls är samma sak som att vara kommunist. För skalar man bort leninism, stalinism, maoism, trotskism så finns väl inget mer kvar än marxism och det skulle knappast ens Marx kalla sig själv för. Många har däremot inspirerats av Marx utan att vara kommunister. Mindre magstarkt är möjligen att kalla sig för socialist, egentligen utan förpliktelser alls.



Hur är det då med att vara kristen. Ja man kan väl slås av vissa likheter med kommunistresonemanget. En skillnad är väl det tveksamma med att det någonsin skulle vara "fint" att kalla sig kristen. Den sk fundamentalismen anses ful och primitiv och bleknar bort. Kristen "light" skulle då kanske kunna ses som analogt med socialist men där tycker jag att jämförelsen haltar. Skulle gissa att reinkarnationsläran anses betydligt mer intressant än klassisk kristen tro. Men att vara kristen måste vara något mer än att ansluta sig till trossatser, tugga teser och läpparnas bekännelse. Vem kan godkänna och bedöma vem som på riktigt är kristen? Även Jehovas vittnen kan faktiskt läsa den apostoliska trosbekännelsen (som inte säger något om treenigheten) men anses ändå inte av många, kanske de flesta, som kristna på riktigt. Den förre ledaren och ärkebiskopen för Sv Kyrkan kunde säkert läsa alla trosbekännelser som anses vara kristna men är han själv verkligen kristen på riktigt måste väl somliga fråga sig. Den som tycker det är meningsfullt och relevant att ägna sig åt att "döma" kan väl göra det utan att göra "fel". Jag anser nog att det är mer intressant med trovärdighet. För även om Helge Fossmo, för att nämna en känd person, bekänner sig till den "rätta tron" så gör det tyvärr inte honom mer trovärdig. Gardell kan man tycka vad man vill om och vad han tror. Men jag tror inte att vad han skriver och vad han tror är något som sänker den kristna tron i allmänhet eller kyrkan eller är till hinder och nackdel för någon sökande människa. Inte heller tror jag att andra sk intellektuella gör det som kallar sig kristna. Den som vill kalla sig kristen och vara det och tro på Jesus Kristus ska man ta på allvar.

2009-04-28 @ 00:22:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0