Besöksrekord

 Ännu ett exempel på den märkliga Maria-kulten i det medeltida Sverige. Gud var så helig, så att man inte vågade åkalla hans namn. Man bad Maria om hennes förbön. Men snart blev även Maria så helig, så att man inte vågade åkalla hennes namn heller. Då började man be till Jesu mormor, Sankt Anna. Som är ses hålla sin dotter och dotterson i knät. Altarskåp från Lena kyrka. Rulla ner en bit, till inllägget "vilket äpple föll närmast trädet", så ser du bilder från Svenska medeltidskyrkor som visar jungfru Marie himmelsfärd. Så var det. I Rom fanns den heliga Fadern. I Sverige fanns de heliga mödrarna!


Igår sattes nytt besöksrekord på  bloggen. Statistiken just nu talar om samma antal besökare som igår vid samma tid. Besöksmönstret har förändrats sedan flera månader. Det är större skillnader mellan veckans olika dagar jämfört med den första månaderna. Förklaringen är troligen att regelbundna besökare använder feeds eller liknande, så att de inte b behöver surfa in på måfå. Nya inlägg genererar fler besökare. Vad är så intressant just nu? Det har varit olika ämnen de senaste dagarna.

Men jag gissar att många besökare kommer för att läsa äldre inlägg om kyrkokommunidén. Till er upplysning meddelas att i spalten till höger finns olika rubriker. Sök upp rubriken Kategorier, och klicka på längen Kyrkokommun, så får du upp alla inlägg om kyrkokommuner i tidsordning. Om du i stället är intresserad av händelserna under reformationen, ska du klicka på kategorin kyrkohístoria.

Under rubriken Länkar finns länkar till bl. a. Riksantikvarieämbetet och Statens Fastihetsverk. Där kan du läsa om skötseln av kulturhistorisk intressanta miljöer, däribland vissa kyrkor och kyrkliga miljöer. Samt hur kulturminnesmiljön generellt är organiserad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0