Svensk kriminalvård...

  Själva frihetsberövandet utgör den terapeutiska delen av straffet. Bilden är tagen inifrån en öppen kriminalvårdsanstalt. Muren har ersatts med en gränsskylt, som fångarna inte får passera.


Idén med fängelsestraffet är vedergällning. Därmed menas inte hämnd. Tanken därmed är att offret för brottet har blivit fråntagen en rättighet. Alexandra Fossmo blev fråntagen rätten att leva. Vedergällningen går ut på att gärningsmannen blir fråntagen rätten att röra sig fritt utanför murararna. Helge Fossmo har alltså blivit fråntagen sin rörelsefrihet. Liv mot frihet.

Många fängelsekunder tycker att detta är rättvist. Andra gör det inte. Själva kommer de alltså undan lindrigare än offren för deras brott. Men det ger dem ändå något slags rätt att behandlas som rentvådda från sin skuld, när /om de släpps ut.

Själva frihetsberövandet, rättighetsförlusten under strafftiden, utgör alltså den "terapeutiska" delen av straffet, "vården". De flesta fångar är intelligenta nog att räkna ut varför de sitter där, utan att pysslas om av doktorer och hjärnskrynklare.

I ett kriminalpolitiskt program för drygt tio år sedan menade Kristdemokraternas dåvarande rättspolitiska talesman att detta inte var effektivt. Fängelsetiden skulle utnyttjas effektivt, sa man. Massiva "påverkansprogram" skulle sättas in. Fångarna skulle påverkas att erkänna att de hade gjort fel.

Detta tycks nu ha skett med Helge Fossmo. Rigmor Robert har varit Helges terapeut, skriver den iofs inte helt tillförlitliga genusprofessorn Eva Lundgren. Men med vilket resultat? Helge påstår att han har blivit av med "Knutbyglasögonen". Någon skuld känner han inte.

Allt är Åsas fel.

Svensk kriminalvård gör verkligen framsteg. Modern vård har ersatt gammaldags vedergällning. I jakten på effektivitetsvinster, så att strafftiderna kan kortas, är tydligen vilka stolle-terapier som helst gångbara. Men om "vården" nu har givit så goda resultat, är det väl snart dags att flytta Helge till en öppen anstalt? Varför inte i närheten av Knutby?

Det kan väl Peter Althin fixa!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0