Drevet mot Brunne

Har du läst Brunnes predikan, som finns på Stockholms stifts hemsida? Hon agrep inte SD som parti, utan åsikter som SD under åratal har sagt sig ta avstånd från. Nu hade man chansen att visa att avståndstagandet var seriöst menat genom att sitta kvar. Fyrka sverigedemokrater satt kvar, sexton gick ut, med den tidigare gruppledaren i kyrkomötet, Björn Söder, i spetsen.

Brunne har inte alls hyllat någon demonstration mot SD (var finns hyllningarna?) och hon har inte heller hyllat arrangörerna (Var nämns de?), hon har talat om att "många tusen människor" för att ropa ut sin avsky mot DET som gör skillnad och DEN rasism..."

Hon har definitivt inte hyllat dem som eventuellt var där i andra syften... Läs själv!

Det ligger väl ändå i lyssnarens eget öra att koppla ihop detta med SD eller med SD:s program. Jag kan i varje fall inte finna den rasism, som Brunne talade om, i SD:s välpolerade partiprogram. 

" Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag."

Om SD:arna hade varit smarta hade de suttit kvar och motiverat att de inte kände att predikan var riktad mot dem, utan mot de öppet rasistiska och /eller nazistiska grupper som SD inte har något officietlt samarbete med. Nu bekräftade de vad många har misstänkt.

I stället driver man tolkningen att Brunne har hyllat "stenkastarvänstern" med anspelningar på att t.ex. Ohly talade vid demonstrationen - som om inte Vänsterpartiet tagit avstånd från avgrundsvänstern. Det har också förekommit anspelningar på Brunnes personliga förhållanden, att hon är en öppet homosexuell kvinnlig biskop, som är socialdemokrat och vars "fru" är vänsterpartist.

Jag tillhör dem,  som ansett att Brunne inte borde vara biskop. Men för mig tillkommer vissa lärofrågor, som jag inte ska gå in på här. Men detta har inte ett dugg att göra med hennes predikan, som är fullt acceptabel ur klassisk kristen synpunkt. Det finns ingen annan än Eva Brunne som är biskop i Stockholms stift. En predikan är inget sakrament såsom nattvard och prästvigningar. Hon gjorde en biskops plikt, men det fanns inget läromässigt krav att just en biskop skulle predika. Hon var inte obehörig att predika.

Drevet som SD har satt igång mot Eva Brunne är ren mobbning. Och naturligtvis är det, som alltid vid mobbningar, att mobbledarna hoppas få med sig andra, som av någon i sammanhanget ovidkommande omständighet är kritiska mot mobboffret.

En känd katolsk bloggare, Bengt Malmgren som får anses stå de katolska biskopen nära, har heller inga invändningar mot Brunnes predikan. Trots att Brunne av flera skäl inte skulle kunnat vara biskop i Katolska kyrkan, om hon varit katolik. Jag tror t.o.m att hon hade varit avstängd från nattvarden på grund av sina personliga förhållanden, om hon hade varit katolik. Som kvinna hade hon troligen inte ens fått predika på dispens. Men detta hjälper inte SD. Mot innehållet i hennes predikan finns inga invändningar ens ur katolsk synpunkt.

-----

Det kan däremot kanske finnas anledning till kritik mot arrangörerna av demonstrationen. Men det gäller inte bara denna demonstration utan alla tvärpolitiska demonstrationer efter Vietnamkrigets slut.

Vem som helst fick inte gå med i FNL-rörelsens demonstrationer, vilka plakat som helst fick inte bäras, och vilka slagord som helst fick inte ropas. Exempel på förbjudna slagord var "Krossa USA-imperialismen", "För världsrevolutionen", "Skapa ett, två tre Vietnam" samt "För ett socialistiskt Sverige." De extrem-vänstergrupper som avvisades från FNL-demonstrationerna var föregångare till de extrem-vänstergrupper som nu bråkar med SD.

De grupper som avvisades ville ställa till bråk, med risk att demonstrationen som sådan skulle få skulden. De plakat som inte fick bäras och de slagord som inte fick ropas var förbjudna eftersom de kunde ge felaktiga uppfattningar om demonstrationernas syfte. Det torde exempelvis inte vara möjligt att krossa ÜSA-imperialismen utan en militär invasion av USA.

Och vad har extrem-vänstergrupper, som vill göra åtskillnad mellan människor, att göra i en demonstration mot åtskillnad mellan människor?

Att SD gör åtskillnad mellan människor råder det inget tvivel om.


Kommentarer
Postat av: Leif Ekstedt

Det var ganska obetänksamt att först beskriva demonstrationen och hur den fungerat. Därefter hade ju pressen varit framme och talat att massan skrek negativa saker om det nya riksdagspartiet.

Biskopen var ju där och tog del av sanningen att hennes partikamrater var där och buade mot SD.

SD är ett parti man måste hålla kort och förhoppningsvis kommer de att snava på 4% spärren nästa gång. Men håll med om att det var intelligent att Brunne som Socialdemokrat väva in demonstartionen i sitt tal. Hon borde inte ha gjort det i sin egenskap av Biskop.

2010-10-11 @ 10:13:28
URL: http://www.stnkavtvivel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0