Gammal, hederlig kristendom...

Det är som om fan är lös i Svenska kyrkan, när somliga av kyrkans egna präster (de har i varje fall en prästvigning) utmålar gammal hederlig kristendom som roten till nästan allt ont. När kyrkan har gjort något bra, så beror det på att kyrkan har anammat upplysningstidens och franska revolutionens idéer, och "anpassat" själva kristendomen till dessa idéer.

Den traditionella kristendomen, den som apostolarna mottog från Jesus och lämnade vidare till kyrkan, är ond. Sägs det. I första ledet i kampen mot kristendomen står några prästbarn, som själva har en prästvigning, och försöker gottgöra allt ont som äldre medlemmar i deras gamla prästsläkter har gjort. De uppför sig som om de vore arvtagare till ett gammalt familjeföretag och vill gottgöra gamla skulder.

Men det är en oerhörd oförskämdhet mot oss Svk-medlemmar som inte tillhör någon prästsläkt. Jag kan bara beklaga om äldre medlemmar av prästsäkten si och prästsläkten så stod i predikstolen och sa en sak och satt vid köksbordet och sa något helt annat. Men det de sa från predikstolarna var ändå gammal, hederlig kristendom. Det är inte vad deras nutida släktingar säger från predikstolarna eller skriver i sina böcker eller på sina bloggar eller lär ut i den akademiska undervisningen ... av bl.a. blivande präster.

De förnekar alltså att den traditionella kristendomen har inspirerat upplysningstidens idéer om människovärde, frihet, jämlikhet och broderskap. I detta syfte förfalskar de historien och den traditionella bibeltolkningen. I stället påstår de exempelvis att Paulus var för slaveriet.

Det skulle inte förvåna om det snart uppstår en ny bokstavstrogen sekt, som tar kritikerna på orden, och tror att kristendomen är för slaveriet och, med citat ur Svartviks bok "Bibeltolkningens bakgator" kräver att slaveriet ska återinföras. Att judarna ska förföljas. Att homosexuella ska stenas.

Det är som Sverigedemokraterna och islam. Unga okunniga muslimer suger i sig SD:s beskrivningar av islam, vad rättrogna muslimer ska göra , och gör sedan som de har lärt sig. Kör över pensionärer med barnvagnar, etc.

Den största risken med denna kristendomskritik är inte att folk börjar vända sig mot kristendomen. Utan att somliga kristna tror att svartmålningen av kristendomen är den religion som apostolarna förkunnade - och agerar på precis det sätt som den traditionella kristendomen, enligt kritikerna, uppmanar människor att göra.

Vilket budskap: "Jag säger att vi ska vara snälla, men er tro säger att ni ska vara stygga".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0