Bara män kan få kvinnliga prästkallelser - de kvinnliga biskoparna uträknade?

På en prästblogg berättas om biskop Ruben Josefsson i Härnösand, som var en av de första biskoparna som prästvigde kvinnor. Vid samtal mellan biskopen och en kvinnlig teologistuderande hade hon sagt att hon inte hade tänkt bli präst. Men biskopen hade svarat att han hade mottagit hennes prästkallelse.

För denna enastående prestation belönades Josefsson med att bli ärkebiskop i den dåvarande statskyrkan.

Motsatsen har man ju hört talas om, att människor ber till helgon för att helgonen ska föra fram deras böner till Gud. Men här handlar det tydligen om att Gud ber till helgon (d.v.s. biskopar i Svenska kyrkan) för att helgonen ska föra fram hans böner till människor. Gud är kanske så blyg så att han inte vågar tala direkt till de kvinnliga teologistuderandena?

Så nu vet ni det. Det är alltså de manliga biskoparna, som prästviger kvinnor, som mottar de kvinnliga prästkallelserna. Tydligare kan det inte sägas att kvinnor inte kan fungera som biskopar.

Med kvinnliga biskopar kan det ju inte finnas några kvinnliga präster, som har fått riktiga prästkallelser. Det finns ju ingen som kan föra fram Guds böner till de kvinnliga prästkandidaterna....

I kyrkan  i den socken där jag just nu befinner mig ska det bli en lekmannaledd högmässa nästa söndag.

Är prästen redan  insnöad?

Kommentarer
Postat av: tant lila

Nåja, om nu rätt ska vara rätt så är det inte en högmässa som annonseras utan en gudstjänst!

2011-01-07 @ 18:52:43
URL: http://www.metrobloggen.se/lilatankar
Postat av: Lars Flemström

Natgurligtvis trodde jag att det var en lekmannaleddd högmässa, dvs en nattvardsgudstjänst söndag kl 11.00. Varför är det så viktigt med en riktig präst, när det inte måste vara riktigt vin i nattvarden?

2011-01-07 @ 21:06:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0