Vänsterpartiet är väl ingen kyrka?

Det har gått några veckor sedan Almedalsspektaklet. Aftonbladet försökte göra en repris på fjolårets Littorin-affär. Men inte ens andra medier hängde på. Aftonbladet har ju fått ytterligare sänkt betyg efter sitt försök att framkalla en "konstitutionell kris" genom skandalskriverierna om kungen. Nu ville man visa att man hade grund för ryktesspridningen mot förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin. Det lyclades man inte bevisa. Man anklagade Reinfedlt för att undanhålla bevisen av hänsyn till rikets säkerhet. Oavsett hänsyn till vem, så hade Aftonbladet inte bevis för sin ryktesspridning.

Men debatt i Almedalen blev det. Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Abrahamsson, som råkar vara partikamrat med Littorin, hade alldeles rätt i sitt försvar av Littorin. Hon var så saklig, så man kunde tro att den gemensamma partitillhörgheten inte spelade någon roll. Men sedan råkade någon nämna att vänsterpartiledaren Lars Ohly hade fått sina knän opererade inom den privata sjukvården.

Det tyckte Abrahamsson var relevant information, som media ska snaska i. Allmänheten har rätt att få veta när politiker "inte lever som de lär". Frågan är bara vem som avgör det. Svenska Dagbladets ledaravdelning när det gäller vänsterpartiet. Men vänsterpartiet är väl ingen kyrka? Talar vi om präster eller politiker?

Har vänsterpartiet förbjudit sina medlemmar (och väljare?) att anlita privat sjukvård? Vad jag vet, så motsätter sig vänsterpartiet att skattemedel används för att finansiera privat sjukvård. Det är möjligt, ja rentav sannolikt, att vänsterpartiet helt vill förbjuda privat sjukvård. Blir det verklighet, kommer det förstås att gälla alla. Men i så fall är avsikten att det ska finnas flera läkare, och kortare operationsköer, i den offentliga sjukvården. (Jag har därmed inte sagt att det skulle bli så, om vänsterpartiet får bestämma. Men det är naturligtvis vad vänsterpartiet vill och tror kommer att ske.)

Hur som helst är det vänsterpartiets medlemmar och inte SvD:s ledaravdelning - eller Sveriges journalistkår - som bestämmer vad som gäller för förtroendevalda i det partiet. Lever journalister som de lär?

Är inte journalister makthavare? Det är de naturligtvis när de själva skapar skandalerna. När media manipulerar valresultat med sina pseudonyheter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0