Denna övertro på att "marknaden" fixar allt.

Jag saxar ett avsnitt ur ett anförande i riksdagen från dåvarande infrastrukturministern Åsa Torstensson, c. Anförandet var ett svar på en interpellation från Peter Hultqvist, s, om det halvprivata företaget Telia-Soneras svek mot glesbygderna.
 
 
"Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska hushåll i Sverige ha tillgång till telefoni till överkomliga priser. Lagen är tydlig på denna punkt. Det är dock inte i första hand staten utan marknadens aktörer som har uppdraget att tillhandahålla telefoni till de svenska konsumenterna. Det är först om det kan konstateras att marknaden har misslyckats med att tillhandahålla sådana tjänster som staten har ett ansvar för att säkerställa detta. Om det behövs kan Post- och telestyrelsen, PTS, således utse en eller flera operatörer som ska tillhandahålla telefoni genom en så kallad USO-skyldighet. 
 
Jag vill dock poängtera att rätten till telefoni inte innebär att konsumenterna har rätt att kräva en specifik teknisk lösning. Regleringen är teknikneutral, vilket innebär att tjänsten kan tillhandahållas till exempel via koppartråd eller trådlösa nät så länge den tillhandahålls till överkomligt pris." 
 
Min fetmarkering. Den visar att regeringen hyser en närmast religiös tro på att marknaden ska fixa allt. Marknaden omtalas som om den vore ett levande väsen, som kan misslyckas med någon uppgift som den har fått. Ett slags halvgud, av samma slag som våra förfäder trodde på innan landet kristnades.
 
Man kunde blota, d.v.s offra hur många oxar och hästar eller t. o. m. människor som helst, men ändå misslyckades krigsguden att fixa seger i krig. Slutsatsen var förstås att fienden hade en bättre gud. Man borde kanske byta religion? Om man inte själv hade misskött kulten till sina gamla gudar på något sätt...
 
Detta är för övrigt mitt svar på frågan om kristendomen spreds med svärdet. Nej någon medveten svärdsmission från kristen sida var det inte. Men faktum var likväl att nästan varje gång våra förfäder försökte stoppa den kristna missionen med vapenmakt, så åkte de på däng. Vilket vi idag kan förklara med att de kristna också förde med sig en överlägsen kultur och teknik. Men för våra besegrade förfäder var slutsatsen given: Byt religion - och segra!
 
Det borde regeringen också göra. Släpp avgudatron på Adam Smith's osynliga hand*, och återgå till kristendomen!
 
Jag har nyligen läst en bok om slaget i Teutoburgerskogen år 9 e. Kr, där tre romerska legioner och flera hjälptrupper utplånades av stamkrigare, som lagt sig i bakhåll. Kejsaren, Augustus, som även är omtalade i Bibeln, blev helt knäckt och stoppade Roms expansionsplaner, och hördes flera gånger muttra "Quinctilius Varus, ge mig mina legioner tillbaka". Varus var den romerske befälhavaren i Teutoburgerskogen, som hade mist mellan 15.000 och 20.000 man. För att han hade misskött kulten till gudarna, trodde man på den tiden.
 
Platsen, där katastrofen ägde rum, återfanns först 1987, vilket bevisar att gamla sagor kan tala sanning. Samtidigt med katastrofen i Kalkriese, som Teutoburgerskogen heter idag, hade den romerska ockupationsmakten fullt upp med ett litet, upproriskt folk - som bara trodde på en enda Gud - långt nere i sydost.
 
Undrar om Pontius Pilatus tänkte på katastrofen i Teutoburgerskogen, när han dömde Jesus till döden som en upprorsmakare? Personligen torde Pilatus har varit övertygad om att Jesus var oskyldig till den allvarliga anklagelsen, men det politiska läget var synnerligen infekterat. Det var påbjudet i hela riket att kejsaren skulle dyrkas som en gud. Det var kejsarkulten, som höll samman det romerska riket. Men judarna, och senare även de kristna, vägrade.
 
"Du skall inga andra gudar hava jämte mig", står det i det första av Tio¨Guds bud.
 
Kanske långt från frågan om det behövs ett statligt televerk i det nutida Sverige. Ja det behövs om vi inte tror på marknaden, som man tror på en gud. Vad avgudadyrkan kan leda till, har vi åtskilliga historiska exempel på. Åsa Torstensson och regeringen fritar sig från allt ansvar för telekommunikationerna.  En utstuderad nonchalans mot väljarna i glesbygd och andra landsbygdsområden.
 
 
__________ 
*) Adam Smith, som utpekas som grundare av nationalekonomin som vetenskap, liknade marknaden vid en osynlig hand, som ställer allt till rätta, om bara politikerna håller tassarna borta.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0