Vem har patent på ditt DNA?

Läs inlägget "Rätten till sitt eget utseende", om du inte har gjort. Läs det en gång till om du har gjort det. När Publicistklubben krävde tillgång till passfoton så ville de legalisera stöld. Men det egna kommersiella intresset slog de upp som kamp för yttrandefrihet, när det i själva verket handlade om att slippa betala för sig. En fotomodell har väl rätt att få betalt för att bli avfotograferad, och rätt att vägra om betalningen uteblir?

Om det är så intressant för folk att veta hur du ser ut, så att du avbildas i tidningen, så kan väl inte ditt utseende vara ekonomiskt värdelöst? Det handlar om både intregritet och copy right. Nu vet jag inte hur det gick med patenträtten till enskilda personers DNA. Någon av läsarna som vet? Men frågan har varit på tapeten.

Om läkemedelsindustrin framställer läkemedel som är specialdesignat för ett speciellt DNA, så vill tillverkaren inte bara ha patent på läkemdlet - vilket möjligen kan vara rimligt - utan även på den personens DNA. Han / hon skulle alltså inte kunna vända sig till en annan tillverkare, utan att denne betalar till den första tillverkaren för rätten att använda hans / hennes DNA.

Rättegångarna kring upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer visar hur girig läkemedelsindustrin är. Jag tar nu inte ställning till frågan om vaccineringen är nödvändig. Utan bara till frågan om rätten att förhala en vaccinationskampanj, som åtminstone enligt tillverkarna själva räddar liv.

När det gäller patenträtten till DNA så handlar det dels om den enskildes integritet, men också om rätten att sälja att sälja uppgifter om ditt DNA, kanske utan att du ens är tillfrågad. Vad får du själv betala för medicinen? Om du köper en medicin, som är specialdesignad för ditt DNA får du kanske betala tusentals kronor extra till patenträttsinnehavaren. Borde inte det vara du?

Ett litet sidospår är frågan om patent på medicin över huvud taget. Detta hindrar användningen av befintliga mediciner i fattiga länder. Jakten på billiga piratkopior, som tillverkas i bl.a. Indien pågår för fullt. Lyckas patenträttsinnehavaren stoppa pirattillverkningen, där människor som skulle kunna räddas med medicinen ifråga. Falska piratkopior, som kanske är verklingslösa eller rentav farliga ska förstås stoppas.

Men för att gå tillbaka till huvudspåret: Så nog borde väl copy righten eller patenträtten till personuppgifter, som kan hänföras till en viss person, vara den personens egendom?

Dessutom anser jag att pressrummen på domstolarna ska bort. Rätten att närvara vid offentliga rättegångar är inte förbehållet media. Då borde väl all allmänhet behandlas lika? Varenda domstol som har ett särskilt pressrum är en korrupt domstol. Syftet med denna service till media är att media inte ska granska rättssäkerheten, utan i stället fokusera på parterna i rättegången.

Syftet med offentlighet vid rättegångar är att domstolen ska granskas, så att man inte fuskar med rättssäkerheten. Nu blir det ju precis tvärtom.

Svenska journalister har visat sig ha ett betydligt större intresse att granska rättssäkerheten i Etiopien än i Sverige. Något fel på den etiopiska lagstiftningen var det minsann inte, utan domaren tog order direkt från presidenten. En märklig slutsats. Så den nästan enväldige presidenten har inte sett till att det finns lagar, som skyddar hans styre, utan han måste ringa till domaren i varje enskild rättegång och ge order hur det ska dömas?

Vilka konspirationsteorier, när medias egna intressen kommer i kläm! Därmed har jag självfallet inte påstått att det inte finns svåra missförhållanden och övergrepp i Etiopien, som borde granskas. Som det borde vara tillåtet att granska, enligt landets lagar. Jag har inte påstått annat än att det var moraliskt rätt att bryta mot de lagar som gjorde det förbjudet, vilket de fängelsedömda svenska journalisterna inte har gjort, enligt svensk media.

Hemma i Sverige råder däremot ett korrupt vänförhållande mellan den dömande makten (domstolarna) och den "granskande makten" (media). Som vill ha tillgång till passfoton bl.a. för att verkställa olagliga skamstraff, som extrastraff till de straff som de lagliga domstolarna dömer ut.




Etiopins president Meles Zenawi på FN:s klimatmöte. Ringer han till hemlandets domstolar och ger order om hur de ska döma i enskilda mål? Det påstår i varje fall svenska medier. Om man däremot påstår att ägarna till svenska medier drar i osynliga trådar, så är det "konspirationsteorier".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0