Energidebatt-nostalgi

Råkade lyssna på Karlavagnen, som är ett radioprogram som sänds strax före midnatt. Gäster i programmet var förre energiministerna Olof Johansson, c, och Maria Wetterstrand, mp, som svarade på lyssnarfrågor. En fråga var ett kraftfullt inlägg mot vindkraften och dess mycket omfattande förstörelse av både naturmiljön och människors livsmiljö.
 
Att lyssna på svaren var som att lyssna på en debatt om kärnkraften under slutet av 1970-talet. Samma argument. Olof Johansson pratade om kärnbränsle som måste förvaras under tusentals år, och han skröt med centerns insatser för slutförvaring av kärnavfallet. Det är ju tur att det använda kärnbränslet fortfarande ligger i ett mellanlager utanför Oskarshamn, och inte har murats in i bergrunden i Forsmark.
 
Johansson verkade vara pinsamt omedveten om den nya teknik, som är under utveckling, och som kommer att möjliggöra återanvändning av det använda kärnbränslet, så att det inte behöver slutförvaras under mer än några hundra år, innan den kvarvarande radioaktiva strålningen har klingat av. Men som energimister har väl Johansson försökt förhindra kärnteknologisk forskning. Hans politiska målsättning har ju varit att kommande generationer under tiotusentals år framåt SKALL tvingas leva med vår tids använda kärnbränsle. Vilket oerhört hyckleri!
 
Både han och Wetterstrand undvek att beröra vindkraftens största svaghet, behovet av reglerkraft för utjämning mellan blåsiga och vindstilla dagar. I stället pratade Johansson om att Sverige borde översållas av nya vindmöllor eftersom svenskarna är "privilegierade", genom liten folkmängd på en stor yta.
 
Wetterstrand tyckte att vindmöllorna är vackra, men menade att man kan freda speciellt känsliga områden från vindkraft. Ja visst, men de mest känsliga områdena brukar ju vara de områden, där vindkraften ger den största producerade effekten, såsom Gotland.
 
Det är beklämmande att företrädare för partier, som har tagit något slag patent på just miljö, är så totalt okänsliga för naturens skönhetsvärden.  Naturskövlare är, vad de är och ska kallas!  Storskalig förstörelse av det gotländska kulturlandskapet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0