Journalister är farliga än vargar.

Alla rovdjur är farliga för dem som är mindre., men kan dresseras att inte döda avsiktligt.  
 
 
 
Vargar är inte att leka med. Allt tyder nu på att det var våldsamma lekar, som skulle göra vargarna tama, som resulterade i den tragiska olyckan. Syftet med att släppa in djurparksbesökare i varghägnet var att motverka föreställningar bland allmänheten att vargar är särskilt farliga djur. Det är de inte. Men vargar är för stora och starka för att vara lämpliga lekkamrater till människor.
 
Förra gången en människa dödades av en varg i Sverige var 1821. Det var också en halvtam varg, som hade tagits om hand av människor och uppfostrats av människor sedan den var en liten valp.
 
Det har skett en mängd liknande olyckor med lejon och tigrar, som naiva människor har hållit som sällskapsdjur, sedan de var små och lätthanterliga. Det enda som skiljer dessa stora kattdjur från vanliga tamkatter är att de är så stora så att de kan döda en människa. Det sker utan avsikta att döda. 
 
Om man stryker en katt över nosen utlöses bitreflexen. Alla kattdjur kan dresseras att kontrollera bitreflexen, men detta kräver en stark viljeansträngning hos djuret.  Det räcker att en människa vill kela med sitt lejon eller sin tiger, som är oförberedd på detta, för att människan ska bli dödad, utan någon ond avsikt från djurets sida.
 
Att ha hand om djur handlar om att bli accepterad som artfrände, att uppfattas som en varg av vargar, som ett lejon av lejon, eller som en tjur av en tjur. Alla dessa djur är farliga som lekkamrater, eftersom de tror att människor tål lika hårda lekar som de själva.  Alla handjur, och det gäller särskilt tjurar, har inte hondjurens ungvårdnadsinstinkter
 
I vilt tillstånd, brukar korna stå i en ring runt sina småkalvar för att skydda dem mot de halvvuxna ungtjurarnas våldsamma lekar. I Sverige dödas ungefär en människa per år av tjurar, vanligen en bonde eller djurskötare, men det ger inga rubriker.
 
Det finns en utbredd föreställning att socialiserade tamdjur är antropomorfa, d.v.s. som människor. Djuren tros uppskatta sådant som människor uppskattar och avsky sådant som människor avskyr. Många sällskapsdjur lever  bokstavligen i ett rent helvete, de får inte användning för sitt luktsinne och är allmänt understimulerade. Människor som hanterar sina husdjur så illa blir aldrig straffade.  
 
Och hur är människor mot varandra? Idag hade Expressen en löpedel om två personer som hade varit inne i varghägnet, hos "dödsvargarna". Hur kan någon människa så brista i respekt för att en människa dock har blivit dödad - av helt vanliga vargar? Journalister är farligare än vargar. De känner blodvittring och profiterar på andras död.
 
Ordet "döds-" i olika sammansättningar är det vanligaste löpsedelsordet. Metoden att sälja tidningar är att få människor i psykisk obalans, så att de av obetänksamhet köper tidningarna och därigenom belönar de dödsälskande journalisterna. Nu på midsommarafton dessutom. Den enes död är den andres bröd.
 
Klart är att penninghungriga journalister har vållat fler dödsfall än vargar. Alla journalistoffer orkar inte leva med att ha blivit skandaliserade av journalister, som "bara gör sitt jobb".
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0