Moderat försvarspolitik: Hemlösa yrkessoldater, som slängts ut från sina regementen ska försvara Sverige!



JAS 39 Gripen - försvarslöst stridsflygplan



Efter ett reportage i Agenda om de nya yrkessoldaternas situation var det en intervju med den nya försvarsministern.

De har så låga löner, så att de inte kan hyra en bostad. Jag har skrivit en hel del om de kommunala bostadsbolagens diskriminering av personer med små inkomster. Inom flera bolag planeras lyxkrenoveringar, som beräknas driva upp hyrorna med 70 % eller mer.

I reportaget visades hur yrkessoldaterna får utföra sysslor, som tidigare sköttes av värnpliktiga som inte ansågs fullt stridsdugliga, så kallade malajer, i stället för att öva strid.

Försvarsministern skyllde upprepade gånger på "arbetsmarknadens parter" varmed hon menade Statens Arbetsgivarverk. Men det är väl ur försvarsanslaget som soldatlönerna ska betalas?

Försvarsministern menade att medellönen ändå inte blir så dålig om de tydligen illa förberedda yrkessoldaterna med jämna mellanrum deltar i utlandsuppdrag. För att vara riktigt elak skriver jag: Riskerar livet i andras krig. Och sa att de då kan tjäna upp till tre gånger så mycket. Men denna tre gånger så höga lön är dock mindre än vad en riksdagsledamot tjänar. Någon särskilt hög medellön blir det alltså inte, kanske lika mycket som de stridslystna sjuksköterskestudenterna kräver för att ta ett sommarjobb. Yrkessoldaterna verkar inte vara lika stridslystna.

Eftersom yrkessoldaterna dock ränkas till den anställda personalen, och inte är värnpliktiga, får de inte bo gratis på regementena, utan måste ha en civil bostad på regementsorten.

I reportaget visades även andra effekter av den moderata försvarspolitiken. Våra svenska flygbaser med sina dyra Gripen-plan saknar luftförsvar! Ett anfall mot Sverige skulle alltså kunna bli en repris på sexkdagarskriget 1956, då det israeliska flygvapnet slog ut det egyptiska flygvapnet, medan de egyptiska flygplanen stod startberedda på sina flygfält, men inte hade hunnit lyfta.

En pensionerad officer från Krigshögskolan varnade för en total kollaps för det svenska försvaret inom några år. Så friskpråkiga vågar inga officerare som fortfarande är i tjänst vara. Men det är väl inga militära hemligheter, möjligen moderata partihemligheter, hur illa ställt det är med det svenska försvaret.

De nya kustkorvetterna, som har kostat flera miljarder, skulle sjunka på nästan omedelbart, om de utsätts för ett angrepp från luften, eftersom de saknar motmedel mot fientligt flyg.

Det är alltså en mycket ojämn kvalitet på vår krigsmateriel. Vissa delar finns inte alls.

Var det inte samma sak med helikoptrarna, som har ställts av flera år innan de ska ersättas av nya?

Situationen är densamma som efter ett krig, när fienden har skjutit sönder vitala delar av det angripna landets försvar.

Yrkessoldaterna måste alltså åka utomlands för att tjäna ihop pengar till hyran. Eller ska vi uppfatta saken så att de måste bo under fältmässiga förhållanden? I tält i stadsparken bland vanliga uteliggare.

Centerledaren Annie Lööf har dock en lösning på Försvarets kostnadskris. Sänk ingångslönerna med 25 %! Yrkessoldaterna kommer då att få precis hälften i lön jämfört med vad sjuksköterskeelverna kräver för att sommarjobba.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0