Den undermåliga förvaringen av använt kärnbränsle i Fukushima.

90 % av dem, som dog på grund av katastroferna i Japan den 11 mars 2011, drunknade i tsunamin. Övriga dödades av jordbävningen eller av att de fått bensinblandat vatten i lungorna. Tusentals bilar krossades ju av tsunami-vågen. Enligt samstämmiga uppgifter på nätet har hittills ingen dödats av någon kärnkraftolycka i Japan, vare sig 2011-03-11 eller senare. Enligt en uppgift har sex arbetare dödats i arbetsolyckor under uppröjningsarbete inom kärnkraftområdet.

Har ingen omkommit under uppröjningsarbetet på övriga platser, längs den 11 mil långa kuststräckan, som drabbades hårdast av tsunamin? En kvinna dog av stelkramp, sedan hon fått in liten sticka i fingret under uppröjningsarbete i sitt eget hem. Det var inte radioktivitet, utan tsunamivattnet var infekterat av diverse baciller från sönderslagna hus och isärslitna toalettavlopp.

Greenpeace försöker lura i oss att all denna förödelse berodde på exlositionerna i kärnkraftverket, och att allt började med ett vanligt strömavbrott* i kärnkraftverket, vilket iofs orsakades av naturhändelserna. Men naturkrafterna skulle alltså inte ha varit oerhörda nog för att orsaka en jättekatastrof alldeles av sig själva? Har någon hört talas om "vita nätterna" 1908**?

Det är naturligtvis befogat att fråga sig hur arbetet med att undvika härdsmältor i kärnkraftverket påverkades av allt var kaos runtomkring, av att de räddningsresurser som inte hade slagits i spillror hade fullt upp på andra håll. Brandkåren hade över 260 bränder att bekämpa, bl.a. en brand i ett oljeraffinaderi, med giftiga rökgaser. Det dröjde flera dagar, innan brankåren anlitades för att kylning av kärnkraftverket.

Använt kärnbränsle förvarades i öppna bassänger, som fylldes med bråte från ihoprasade byggnader. Det var tänkt att de öppna bassängerna skulle fungera som luftkylning, men detta hindrades av all bråten, som antändes när vattnet kokat bort. Dessa bränder ledde till skador även på reaktor 4, som inte var i drift den 11 mars. När brandkåren släckte bränderna, så blev släckvattnet förorenat av radioaktivitet, som spreds över området. Vilket i hög grad försvårade det fortsatta arbetet.

Naturligtvis en helt förkastlig förvaring av använt kärnbränsle.




__________

*) När jag använde just uttrycket "vanligt strömavbrott" i en kommentar, så hade innehavaren av den bloggen som just varit på indotrineringsmöte med någon "expert" från Greenpeace, svarat: "Vadå vanligt strömavbrott? Vad är det för något och vad skiljer det från ett ovanligt? Så vilka tillstånd skall dras in, de reaktorer som inte går som de ska eller?" (Jag hade skrivit att tillståndet för kraftbolaget omdelbart borde dras in om (säkerheten är så dålig så att) så att kärnkraftverket kan slås ut av ett "vanligt strömavbrott".  Han hade vidare ironiserat
"Är det handvev du föreslår för att övertyga om att kärnkraften är säker eller?" Detta för att jag har skrivit att det har funnits bilar, som kunde startas med handvev, även om batteriet var helt dött. En lärdom från Fukushima är att nödkyldningen måste fungera vid strömavbrott, vanliga såväl som ovanliga.

**) Vid kollisionen mellan jorden, och en okänd främmande himlakropp (asteriod eller komet) den 30 juni 1908 utlöstes krafter, som motsvarade 3.200 Hiroshima-bomber. Uttrycket "de vita nätterna" kommer av att det starka ljussken som lyste upp himlen i Västeuropa under flera nätter efter den 30 juni. Själva kollisionsplatsen, som lokaliserades först 1927, låg i en obefolkad del av centrala Sibirien. Naturen kan själv!

Men det finns förstås de som tror att inte ens de interstellära krafterna räcker, utan att Tunguska-katastrofen måste vara orsakad av människor. Nej, naturligtvis inte vanliga jordmänniskor, utan människor från en främmande planet med en mer framskriden civilisation. Naturligtvis var det kärnkraftens fel. Ett atomdrivet UFO, som exploderade...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0