Det sydsvenska elbristområdet

Kartan visar var de större, medelstora och relativt små vattenkraftverken i Sverige finns. Tyvärr framgår inte effekten. De enda vattenkraftverken som inte visas på kartan är det mycket, mycket små, som finns i bl.a. de åar som avvattnar det småländska höglandet. Kraftverken i Motala ström och ett par halländska åar är bara obetydligt större. Hela Sverige söder om Dalälven och öster om Klarälven - Göta älv har brist på vattenkraft.

Lokaliseringen av de fyra ursprungliga kärnkraftverken Forsmark (sydost om Gävle), Oskarshamn (vid Ölands nordspets), Barsebäck (mellan Malmö och Landskrona) samt Ringhals (söder om Göteborg) var alltså väl valda ur eldistributionssynpunkt. Nedläggningen av Barsebäck har fått allvarliga konsekvenser. Man kan förvisso påstå att Barsebäck var felplacerat ur evakueringssynpunkt, nära stora städer.

Felet var att nedläggningen sågs som en del av kärnkraftavvecklingen. Det har givit som ett resultat ett stort elbristområde i södra Sverige. Dessutom är hela Danmark ett elbristområde. Elbortfallet kan inte täckas av elimport från norra Sverige. Vattenkraften står för i runda tal halva elproduktionen. Drygt hälften av Sveriges befokning bor norr om Kolmården (skogsområdet i norra Östergötland) och Tiveden (skogsområdet i södra Närke). Dessutom har merparten av den elintensiva industrin placerats i norra landsdelen, just på grund av närheten till vattenkraften. Och dessutom är det kallare i norra än i södra Sverige, vilket givetvis påverkar efterfrågan på energi för bostads- och lokaluppvärmning.

Om planerna på nedläggning av den tyska kärnkraften fullföljs kommer Ringhals kärnkraftverk att bli den närmaste större elproducenten till Hamburg-området, med kärnkraftverket i Oskarshamn på andra plats, och den norska vattenkraften på tredje plats, bortsett från kolkraftverken i Tyskland och Danmark. Och inom EU är också elmarknaden gemensam. Om vi inte kan diskutera ny kärnkraft, så får de sydsvenska politikerna möta väljarna med osäker tillgång på elkraft och höga elpriser. Att förverkliga något sysselsättningsmål torde inte bli lätt.

För att vindkraften ska vara något mer än ett politisk jippo behövs storskaliga satsningar på pumpkraftverk i sydsluttningarna av den småländska högplatån. Ett pumpkraftverk är ett vattenkraftverk som kan köras baklänges, så att vattnet pumpas upp igen. Men med pumpkraft kommer det att bli elpriser, som vi inte sett maken till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0