Ska bloggare ha samma rättigheter och skyldigheter som journalister?

1) Bloggare ska ha samma rättigheter som journalister. Och samma straffansvar borde gälla för journalister som för alla andra för vad som publiceras. Så är det inte idag. Alla människor borde ha copyright på sitt eget utseende och alltså både ha rätt att förbjuda publicering av porträttfoton och att ta betalt för publiceringen. 

2) Dessutom bör själva fotograferingen, även om bilden inte publiceras, vara straffbar, om fotograferingen i sig utgör en kränkning (kameror som riggas upp i toalett- och omklädningsrum, samt fotografering genom fönster till privatbostäder).. 

3) Tillståndet ska vara skriftligt. Något särskilt tillstånd ska dock inte behövas, om någon exempelvis har inbjudit till en presskonferens eller talar vid en kongress, där fotografering är tillåten, samt vid andra tillfällen då det framgår av situationen att fotografering är tillåten eller är en del av tillställningen. Något särskilt tillstånd ska inte heller behövas från deltagare i folksamlingar vid fotografering av folksamlingar, förutsatt att man inte med teleobjektiv e dyl fokuserar på någon enskild deltagare. Det ska då inte heller vara möjligt att få en högupplöst förstoring av en enskild deltagare från en bild i tidningen.
 
4) Den som avfotograferas ska ha rätt till ekonomisk ersättning i förhållande till bildens publiceringsvärde, om han inte skriftligt har avstått från rätten att kräva betalning.
 
Detta får inte reduceras till en fråga om arbetsvillkor för journalister. Även poliser har regler att följa och kan straffas för överträdelse. 

Således ska inte bara ansvarige utgivaren straffas, utan även journalisten, som har skrivit texten, rubriken eller löpsedeln om publiceringen är förtal eller annat brott mot någon enskild. En ansvarig utgivare ska dock finnas, och kunna straffas för brister i tillsyn - om så har varit fallet. Nuvarande regler, att endast den ansvariga utgivaren kan straffas, är rättsvidrig då ingen ska straffas för andras brott, om man själv saknar skuld. 

Därför ska det finnas en ansvarig utgivare även för privatbloggar, som den här. Den som tillhandahåller ett bloggverktyg (blogspot, wordpress, facebook etc) ska i princip vara straffrättsligt ansvarig för allt som skrivs på bloggarna. Men ska ha möjlighet att delvis friskriva sig från detta ansvar, om han har ett avtal med den enskilde bloggaren, att den enskilde bloggaren ska ha utgivningsansvaret för det som skrivs på hans blogg. 

Rätten till liv måste gå före t.o.m. den heliga tryck- och yttrandefriheten. När människor drivs att ta livet av sig för kränkande publiceringar på nätet eller i gammelmedia, måste de enskilda drabbade skyddas. Vi accepterar inte i andra sammanhang att enskilda offras ens för "nationens bästa". 

Dessutom är det en fråga om copyright. Professionella fotomodeller och skådespelare får faktiskt betalt för att bli fotograferade i sina yrkesroller. Då ska de också ha betalt för smygtagna (som iofs inte ska förekomma) bilder. Samma rätt, copyright på sitt utseende och rätt till  betalning för publicerade bilder ska alla ha. 

Journalister har för övrigt inget särskilt "uppdrag", mer än vem som helst. Alla har väl ett visst ansvar för att avslöja missförhållanden. Men privatpersoner, som avslöjar missförhållanden genom intervjuer, kan faktiskt få mycket obehag för det, och bör ha samma rätt till ersättning, som den intervjuande journalisten. 

Det är på tiden att media börjar betala för sig! Och att laglösheten på nätet avskaffas. Det som tidningar vägrar publicera för att det är förtal eller hatbrott, ska inte ostraffat kunna publiceras på nätet. Bloggare måste åläggas ett ansvar för att brottsliga kommentarer inte blir publicerade eller plockas bort omedelbart, så att de inte ligger kvar i flera timmar. 

Det behövs en "anti-pirate bay" -rörelse, som inte bara skyddar idag upphovsrättsligt skyddat material från fildelning, utan även skyddar privatpersoners integritet och rätt till sitt eget utseende.

Situationen på nätet idag är ju som i bilismens barndom, innan det ännu fanns någon lag mot rattfylleri. Ny teknik kräver ny lagstiftning.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0