Uppdrag Ljug

Falska bögar (alltså personer som ljuger ihop att de är homosexuella, fastän de inte är det) söker upp präster och ljuger (en gång till) att de lider svårt av sin påstådda läggning. Hur ställer sig prästen till det? Finns det någon hjälp att få? Får prästen tro att konfidenten (så kallas den som biktar  sig) talar sanning, och utgå från det? Eller ska prästen utgå från att konfidenten ljuger, om det som konfidenten säger inte överensstämmer med någon officiell linje?
 
Om Uppdrag Ljug hade velat få fram bevis på dålig själavård för homosexuella, hade de väl kunnat efterlysa personer, som varit med om detta, genom de organisationer som finns, och låtit dem berätta om sina upplevesler?
Det är ju bara prästen som har tystnadsplikt. Konfidenten har de inte. Man hade då kunnat göra programmet utan att skända bikten. Då hade kanske sanningen kommit fram. Men den var inte intressant. Nu handlar det ju om Uppdrag Ljug.
 
Det var ju samma sak i programmet om imamerna. Frågan var ju inte om en muslim måste följa varje bokstav i Koranen, utan hur en muslim som vill följa varje bokstav i Koranen ska agera. Det enda som hade kunnat rädda imamerna från att framstå som suspekta i Uppdrag Ljugs granskning hade vart om de hade hittat någon annan Koran-vers som motsäger den omfrågade versen.
 
Det finns ju en uppenbar risk att Uppdrag Ljug klipper i inspelningen för att inte själva åka dit för att sprida fördomar. Måste präster och imamer i fortsättningen göra egna inspelningar för att försvara sig? Och vad hindrar polisen att göra på samma sätt? En polis kan ju låtsas vara medbrottsling till någon som har biktat att han har begått ett brott. Det kan ju vara svårt för prästen att hålla masken om han redan känner till saken, och den verkliga brottslingen har tagit på sig hela skulden. 
 
Och kan vi i fortsättningen lita på Uppdrag Ljugs granskning av myndigheter, som begår övergrepp mot enskilda? Omständigheterna kring polisens dödsskjutning av en 69-åring i Husby var kanske helt andra än vad som redovisades i Uppdrag Ljug-programmet om händelsen?
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0