Agent XXX med rätt att döda

Den bloggande polis, som hade modet att ifrågasätta avrättningen av 69-åringen i Husby, har skrivit på sin blogg att man fick larm om att en "psykiskt sjuk" person hade hotat en väktare med kniv. Någon som helst fara för väktaren var det dock inte, eftersom knivmannen hade avlägsnat sig. Det är dessutom svårt att uppfatta händelsen som ett hot. En domstol hade troligen dömt för brott mot knivlagen (förbud mot att ha kniv på allmän plats, om inte kniven används för något arbete på platsen).
 
Enligt änkan var mannen lindrigt  berusad. Vem hade ställt diagnosen "psykiskt sjuk"? Har vem som helst kompetens att göra detta? Och dessutom utan tillstymmelse till psykiatrisk undersökning? Alla människor, som uppträder egendomligt är inte psykiskt sjuka. Lokalpolisen, bland dem den bloggande polisen själv, åkte alltså till platsen i tron att de skulle göra någon form av ingripande, oklart vad, mot någon som var psykiskt sjuk.
 
Av allt att döma uppträdde lokalpolisen korrekt. Möjligen något överdrivet: Det kan jag givetvis inte veta, som skriver detta flera månader efteråt utan att själv ha varit på plats. Men lokalpolisen hade kanske bedömt att något ingripande över huvud taget inte behövdes, om man inte hade trott att mannen var psykiskt sjuk. Man hade kanske nöjt sig med att ta emot en anmälan från väktaren?
 
Nu blev det ju en väldigt stor apparat, som skrämde det gamla paret. Sedan kom ju piketen dit, med all sannolikhet också i tron att de skulle ingripa mot någon, som var psykiskt sjuk. Men nu handlade det inte om ett ingripande i största allmänhet, utan om gripande. Måste alla som är psykiskt sjuka gripas?
 
Tio personer har skjutits ihjäl av polis under de senaste tio åren, därav sex som har varit eller trotts ha varit psykiskt sjuka. Går vi längre tillbaka i tiden, finner vi ännu fler som har skjutits av polisen för att de har varit psykiskt sjuka, ibland i samband med att de skulle hämtas till psykiatrisk undersökning, ibland med läkare närvarande. En man  hade ett gevär, som han skulle försvara sig med, när han skulle hämtas. Han sköts direkt av polisen. Nästa gång detta hände, person som skulle hämtas till psykiatrisk tvångsvård, hotade att försvara sig med vapen, var en läkare med. Läkaren hade då sagt "Nu skiter vi i det här", varefter polis och läkare hade åkt från platsen. Ingen dog. Tydligen var inte den patienten akut vårdbehövande. I varje fall är det bättre att vården uteblir, än att patienten skjuts ihjäl.
 
Jag läste i en tidning att en vilt protesterande patient hade dödats av åtta personer, mentalskötare, väktare och polis, inne på en psykiatrisk klinik under överinseende av en läkare, som hade givit patienten injektion efter injektion av en psykiatrisk medicin i syfte att patienten skulle tuppa av. Men patienten var så tillvand vid den medicinen, så att försöket att söva ner patienten misslyckades. Till slut dog han. Enligt läkaren, som hade beordrat dödsmisshandeln, som syftade till att "kontrollera" patienten, hade han dödat sig själv genom överansträngning. Jag ringde åklagaren, som hade beslutat att inte inleda någon brottsutredning, Åklagaren svarade: "Det var en läkare med, som såg till att allt gick rätt till, så du kan vara lugn".
 
Nästa gång, jag ringde en åklagare, var jag bättre förberedd. Socialstyrelsen hade varnat flera psykläkare sedan en patient hade dött av ett medicinbyte, som hade gjorts trots att läkarna kände till risken att patienten skulle dö. Jag försökte övertala åklagaren att väcka åtal för mord med dolus eventualis-rekvisit. Detta tycket åklagaren lät så intressant, så att han föreslog att jag skulle göra en formell anmälan om mord. Han ville däremot inte inleda en mordutredning på eget initiativ, och ville inte heller ta emot en anonym anmälan.
 
Anser Sveriges åklagare att läkare och poliser har något specialtillstånd att döda personer, som är eller antas vara psykiskt sjuka? Agent XX med rätt att döda? Dödskjutningen i Husby är bara toppen på ett isberg. Inte undra på att ett fåtal av dem, som är psykiskt sjuka, har beväpnat sig. Men jag lovar, att den som verkligen är psykiskt sjuk inte skulle klara av att döda en polis. Den man, som sköt en civilklädd beväpnad polis till döds, när han skulle hämtas och transporteras 50 mil för att undersökas av samma läkare, som hade lurat i Tomas Quick att denne var en massmördare, var inte psykiskt sjuk.
 
Inte undra på att poliser är livrädda för psykiskt sjuka. Men det är kanske hög tid att sluta omdefiniera våldsutlösande  missbruk och allsköns konstiga beteenden som psykisk sjukdom...
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0