64,4 % är en majoritet

Så många väljare har S, M, Fp och Kd tillsammans. Om dessa partier gör upp om kärnkraften, så är det alltså mellan partier som har nästan 2 /3-delar av väljarna bakom sig. Att inte alla väljare, som röstade på dessa partier vill ha kärnkraft, saknar betydelse för vårt räkne-exempel. Detta uppvägs ju av att det finns kärnkraft-anhängare även bland de partiers väljare, vilka officiellt är motståndare till kärnkraften. Kärnkraftanhängare finns t.o.m. bland Mp-väljarna.
 
Nu tror jag emellertid inte att det blir någon blocköverkridande uppgörelse om kärnkraften utan C. Det betyder att den gigantiska landskapsförstörelsen med obehövliga vindkraftverk, kommer att fortsätta för att hålla ihop alliansen inför valet 2018.Är det inte för resten märkligt att de partier som kallar sig "gröna" står för den värsta skövlingen av naturen i landets historia?
 
Jag är övertygad om att Ja-sidan skulle få ännu fler röster än 64.4 % i en folkomröstning om kärnkraften, vilken har föregåtts av en riktig valrörelse, där båda sidor har fått komma till tals på lika villkor.
 
Vad jag ville visa med detta räkne-exempel är att en majoritet är en majoritet, även om en del av de partier som ingår i majoriteten är mycket små.
 
En regeringsbildning är inte som en kapitelindelning i Koranen, störst kommer först. Och samma sak är det naturligtvis med flerpartiöverenskommelser. Ett större parti har inte företräde framför ett mindre parti. Huvudsaken är att de deltagande partierna utgör en majoritet tillsammans.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0