Vad måste en minister svara på?

 
På bilden syns Gustav Fridolin, mp, Stefan Löfvén, s, Alice Bah Kunke, opol (mp), Åsa Romson, mp, Mikael Damberg, s, Magdalena Andersson, s.
 
Vad tänkte Stefan Löfvén på, när han utsåg Alice Bah Kunke till "opolitisk" kulturminister? Så snart hon hade presenterats som minister, meddelade hon sin avsikt att gå med i Miljöpartiet. Enligt en uppgift gick hon med tre dagar före. En försköning i efterhand? Om inte Löfvén är en gammal beundrare av Bah Kunke, så har väl någon föreslagit henne - som "opolitisk"? Var det en kupp för att Mp skulle få ännu en ministerpost? Lägg märke till att Bah Kunke är ensam minister på kulturdepartementet. De flesta andra Mp-ministrar har socialdemokratiska "överrockar". Blev Löfvén lurad? Trodde han rentav att hon var socialdemokrat?
 
Själv trodde jag att Bah Kunke är en politiskt oerfaren pop-stjärna eller något i den stilen - en missuppfattning som har förstärkts av medias mobbning av henne. Det är inte tillräckligt mycket driv i drevet för att det ska kallas "drev". Kanske inledningen på ett drev. Men kanske mobbning? Bah Kunke har ett förflutet som idrottskvinna. Vilket gör det lite märkligt att hon inte - i likhet med sin företrädare - även ansvarar för idrottsfrågorna. Men hon har också en statsvetenskaplig utbildning och samt en relativt stor erfarenhet av offentlig förvaltning, och har haft chefsbefattningar i olika sammanhang. Detta bör ha givit henne tillräckligt med politiska insikter, trots avsaknaden av direkt partipolitiskt arbete, för en ministerpost.
 
Hon bör i vart fall ha bättre förutsättningar för att leda ett departiement än utbildningsminister Gustav Fridolin med sitt lillgamla fjäsk för Sveriges lärare (som snarare har blivit förolämpade en smickrade) och miljöminister Åsa Romson, med sin vargcirkus. Vad hon vill som kulturminister är oklart, och man kan förstå medias otålighet. Men har inte en nybliven minister annat att göra än att svara på frågor från journalister?
 
Mobbningen verkar ha samband hennes kön och hudfärg. Varför skulle hon annars få frågan vad hon tycker om att Pippi Långstrumps pappa är en "negerkung"? Hennes svar att detta är en "hypotetisk" fråga, avfärdas av media som en felaktig användning av ordet "hypotetisk". Hon antyds alltså vara okunnig om ordens betydelse. Avslöjar inte detta den dolda rasism inom den svenska journalistkåren?
 
En minister ska självfallet inte ha några åsikter om författares ordval. Så länge vi inte har en statlig censur, som lyder under ministerns departement. Frågan var alltså i högsta grad hypotetisk.
 
Vad som verkligen har retat gallfeber hos journalisterna var att Bah Kunke anslagit endast två minuter till intervjun med Expressen. '
 
Uppfatta nu inte detta som ett godkännande från min sida av Mp:s kulturpolitik. Den vet vi fortfarande inget om. Har Mp över huvud taget någon kulturpolitik?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0