Sveriges riksdag har skämt ut Sverige genom sitt talmansval

Så är det. Talmannen representerar inte i första hand sitt parti, utan hela riksdagen och hela Sverige. När man nu inte kunde enas om att frångå praxis, borde man åtminstone ha gjort det till en personfråga. Riksdagen har skämt ut Sverige genom att som en andre vice talman välja en person, som har ifrågasatt om sångerskan Loreen verkligen representerade Sverige i Melodifestivalen i Baku 2012, trots att hon är född, uppvuxen och utbildad och har gjort sin musikaliska karriär i Sverige.
 
Segern i Melodifestivalen var hennes internationella genombrott, efter att ha toppat listorna i Sverige några gånger. Mig veterligt har hon aldrig representerat något annat land. Kan det vara något annat än att hennes båda föräldrar är födda i Nordafrika - i ett land, som Sverige  inte borde ta emot invandrare från enligt en då ledande sverigedemokrat, som hölls om ryggen av den nuvarande andre vice talmannen, mot kritiker (speciellt en) inom det egna partiet. De menade att skyddsbehov, och inte vilket land man kommer från, borde vara avgörande beviljande av uppehållstillstånd i Sverige, och att denna princip (skyddsbehovet) borde hävdas ännu starkare, om invandringspolitiken blir mer restriktiv, som SD vill.
 
Sveriges riksdag har alltså valt en andre vice talman, som inte kunnat bjudas in till Nobelfesten. Och frågan är ju om Sverige har någon rätt att vara värdland för Nobelfestligheterna, med denna stränga tolkning av "svenskheten". Alfred Nobel var visserligen född i Sverige, och de som dog under hans experiment var förvisso svenskar, men han vistades mycket lite i Sverige. Han var en kosmopolit, som ägde fabriker i fyra världsdelar. Det var mycket nära att det inte blivit någon nobelprisutdelning i Sverige. Pengarna smugglades ut ur Frankrike i vanliga brev, som innehöll 3.000 kr vardera. En fransk domstol bestämde sig slutligen för att han var bosatt i Björkborn i Karlskoga socken i Sverige, eftersom han där hade sina hästar. Han vistades dock i Italien, när han dog. När den då halvgamla ungkarlen Alfred Nobel annonserade efter en kvinna uppgav han sig inte vara svensk, utan "en rik vagabond".
 
Borde man då inte i Alfred Nobels anda, acceptera Loreen som lika svensk som Nobel själv? Den nuvarande andre vice talmannen, då "vanlig" riksdagsledamot och partisekreterare för SD pressades hårt av TV:s Camilla Kvartoft om inte han själv borde uteslutas ur partiet för rasism i enlighet med SD:s påstådda "nolltolerans mot rasim", man han svarade att han inte längre hade hand om uteslutningarna, utan det fick "medlemsutskottet" avgöra. När så inte skedde, konstaterade journalisterna att det är skillnad på ställning i parti-apparaten vilka som utesluts.
 
Nu, när vi närmar oss Nobelprisutedelningen borde kanske media plocka fram intevjun, som gjordes av Camilla Kvartoft. Det torde i varje fall frita Nobelstiftelsen från anklagelsen att mobba någon. Frågan är ju egentligen om bara riksdagsledamöter, som röstade Nej borde bjudas in till Nobelfesten. Men det vore ju märkligt om bara vänsterpartister fick gå.
 
- - -
 
Och idag kritiseras Löfvén för att han inte vill förhandla med SD. Men vad finns att förhandla om? Antag då, att det gäller en mer restriktiv invandringspolitik. Men har SD några bättre lösningar till regelverk, än vad vilken byråkrat som helst skulle kunna skriva ihop? Ja, det skulle förstås vara detta att svenskfödda barn till invandrare inte kan representera Sverige.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0