Censur eller försvar för yttrandefriheten?

I Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättighetern står det i artikel 17 om missbruk av rättigheterna att ingen av de rättigheter som nämns i deklarationen får användas för att förgöra någon av de uppräknade rättigheterna. Det är med stöd av denna artikel som civiliserad Europeiska länder har förbjudit förnekande av förintelsen av judar under andra världskriget. Detta förnekande är en viktig del i nynazisternas kamp för att återuppbygga den nazistiska diktaturen. I början av 1930-talet var det få som trodde på en kommande utrotning. Man uppfattade nazisternas tydliga programförklaringar som tom retotorik. Något sådant kan väl inte iscensättas i verkligheten, trodde man. Skulle inte samma sak kunna ske igen, om folk slutar tro att det som redan har skett har skett?
 
Genom att samma lagstiftning saknas i Sverige, som sedan 20 år är med i EU med sina öppna gränser, kan nazister flytta verksamhet, som är förbjuden i andra EU-länder, till Sverige. Detta utgör på lite längre sikt en allvarlig fara, inte minst för Sverige självt, men även för andra europeiska länder. Sverige agerar ansvarslöst. Och inte blir det bättre av att andra typer av farlig extremism får husera fritt i Sverige.
 
Den naiva svenska inställningen yttrar sig i att media har övertagit säkerhetspolisens och domstolarnas uppgift att spåra upp, döma och verkställa straff mot verkliga eller ihopfantiserade nazister, rasiter och främlingsfientliga. Listan blir lång, när rättsskipningen ska skötas av självutnämnda privatdomstolar. De verkliga brottslingarna, vars verksamhet borde stoppas, när oskyldiga döms till kölhalning i media.
 
För åtta år sedan slog privatdomstolarna till mot GB (Glass-Bolaget) för att bolaget had lancerat glassen "Nogger black", och nu har privatdomstolarna slagit till mot Pippi Långstrump, för att sagofiguren ifråga har sagt i en film från 1969 att hennes pappa är "negerkung". Privatdomstolarna motiverar denna censur med att barn, som ser Pippi Långstrump för första gången, inte vet att Pippis pappa har varit något annat än "kung". Men det är ju ändå en ganska stor betydelseglidning, för begreppet "negerkung" torde ju snarare syfta på något slags mäktig stamhövding än en ceremoniell statschef av samma typ som Carl XVI Gustav. Naturligtvis finns inte heller någon likhet med en nutida afrikansk president. Pippi-böckerna är ett kulturarv från en svunnen tid, då man fortfarande mindes svunna tider ännu längre bakåt med ett nu helt försvunnet samhällsskick i många länder.
 
Problemet är barn blir vuxna och kan börja undra över den intoktrinering som de har utsatts för som barn,, exempelvis sedan de hittat gamla Pippi-böcker vid framtida bouppteckningar efter avlidna släktingar eller på antikvariat. Om vi ska utplåna hela vårt litterära kulturarv så behövs det rejäla bokbål. Man utplånar inte bara ett svenskt kulturarv utan även ett minne av Afrikas förkoloniala historia.
 
I bästa välmening fråntar man också barn med afrikansk härstamning något att vara stolta över. För det var ju som dotter till en "negerkung", och inte vilken kung som helst, som Pippi kunde utmana ingrodda föreställningar i den svenska ankdammen.
 
Nu väntar vi bara på att landskapsnamnet Lappland ska förbjudas. I public service-kanalerna har det redan förbjudits, när man i rapportering från fjällkommen Arjeplat ljuger och påstår att kommuen ifråga ligger i Norrbotten. Det är ungefär lika fel som att påstå att västra Värmlands-metropolen ligger i östra Svealand. Det skulle allt lokachauvinisterna i Stockholm gilla. För i så fall kan de ju själva lägga beslag på pengar som är avsedda för västra Värmland.
 
Tala om att sila mygg och svälja kameler! Det är vad bäst vetar-Sverige gör! Man censurerar Pippi Långstrum och försvarar nazisters rätt att framföra sina lögner.
 
_________
 
Glassen Nogger är en av GB:s verkliga långsäljare, med åtskilliga decennier på nacken. Den kallas så för att den har ett överdrag av nougat. När lakrits blev en ny medesmak lancerades glassen Nogger black, som hade ett överdrag av lakrits men i övrigt följde samma koncept som Nogger-glassen. Centrum mot rasism uppmanade till köpbojkott, och tillverkningen av Nogger black upphörde efter bara några månader.
 
.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0