Grefven och betjenten och krigszonen

Minns ni Ny demokrati och deras partiledare Ian och Bert? De vill begränsa invandringen och sänka kostnaderna för flyktingmottagningen. Bert, som själv var och är företagare i asylboendebranschen tyckte att de asylsökande själva kunde städa sina förläggningar. Det skulle spara kostnader för honom själv. Och därmed skulle han kanske offerera ett lägre pris tilll Migrationsverket? Invandringen skulle begränsas till flyktingar från krigszonen i Bosnien. Det lät ju humant, åtminstone om det inte fanns andra oroshärdar, varifrån människor med skyddsbehov flydde.
 
Var Nyd ett rasistiskt, eller bara ett högerpopulistiskt parti? Högerpopulistiska partier har ofta drastiska förslag om att att minska de offentliga utgifterna. Och ofta utlovar de stora besparingar på invandringen. Nyd ville alltå prioritera asylsökande från krigszonen i Bosnien, och dra ner på den övriga invandringen.
 
SD vill göra tvärtom, begränsa asyl- och anhöriginvandringen. Arbetskraftinvandringen, som M och Mp har gjort upp om, säger de däremot inte mycket om. Denna arbetskraftinvandring gör det svårare för såväl ursprungs-svenskar som flyktinginvandrare att få jobb och bidra till sin egen försörjning. SD hyllas nu av naiva människor, bl.a. Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande som de stora sanningssägarna. Trots att det är Kd själva, som haft ansvaret för bostadsfrågorna i regeringen, skyller Skyttedal på att det saknas bostäder.
 
Saknas det byggnadsarbetare bland flyktingarna? De skulle kunna bygga tillfälliga asylboenden - i väntan på en permanent lösning av den svenska bostadskrisen, om de bara byggmaterial och någonstans att bygga. Bland flyktingarna finns alla möjliga yrken: Läkare, tandläkare, sjuksköterskor, lärare, poliser. Men de saknar förstås svenska yrkeslegitamationer. Men skulle de inte kunna göra samma jobb bland sina egna landsmän under en begränsad tid i Sverige, som de hade gjort i sina hemländer om de inte hade tvingats fly?
 
Bristerna i den svenska "mottagningskapaciteten" kan avhjälpas, om bara viljan finns. De eländiga diskussionerna om "mottagningskapaciteten" blockerar angelägnare samtalsämnen. Och det är vilken hjälp IS-terroisternas offer behöver just nu. Och hur IS ska besegras, så att flyktingarna kan återvända hem. Helst före vintern. En enorm flyktingvåg framöver blir alltså priset för om vi inget gör. Men vi har ju en utrikesminister som leker Kalle dussin i Ukraina och manar EU-morionetterna i Kiev till fortsatt krig mot sin egen civilbefolkning i östra landsdelarna.
 
Att Kiev-regimen är en marionettregim åt EU och Nato fick vi se igår. Först meddelade regimen att man ingått vapenstillestånd med separatisterna. En timme senare var marionett-presidenten "försiktigt optimistisk" och pratade om att "fredsprocessen" snart kan börja. Vilket är detsamma som fortsatt krig. "Väst" borde i stället mana de stridande partierna i Ukraina till ett omedelbart eld upphör, och en tio-årig avkyliningsperiod, då de omstridda områdena ställs under FN-förvaltning, och därefter en folkomröstning om områdenas framtid.
 
Förutsättningarna för en allians mellan Nato och Ryssland har, om bara Ukraina-krisen avvecklas, aldrig varit bättre. IS har nämligen i ett meddelande adresserat direkt till den ryske presidenten Vladimir Putin, hotat att fördriva 35 miljoner ryssar, avschasier, ingusier, osseter, georgier, azerbadnjaner och armenier från Kaukasien.
 
Den svenska flytingdebatten ter sig bra futtig mot bakgrund av vad som sker i omvärlden. Frågan är inte om vi kan ta emot alla flyktingarna, utan hur vi ska göra det. Och om det inte finns något annat att göra än bara titta på, när miljoner fördrivs från sina hemtrakter. Och att passivt vänta på att flyktingvågen ska komma ända hit. Undrar hur vi hade klarat det ingerna flyktingproblemet, om den stora skogsbranden i Västmanland, hade nått några större tätorter, med denna urdåliga förmåga att klara stora kriser, som SD och deras eftersägare målar upp.
 
Vi hade kanske varit tvungna att skicka några tusen västmanlänningar till flyktingläger i Kurdistan och Libanon?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0