Ringa i kyrkklockor - är det så bra?

Den två månader gamla traditionen att ringa i kyrkklocor under nazistmöten har spridit sig som en löpeld över landet. Vi har nu fått en diskussion om inte all uppmärksamheten kring deras möten gynnar nazisterna. Jag har från början varit "negativ" till dessa klockringningar, men har ändå försvarat klockringningen, sedan jag insett att den inte går att stoppa. Diskussionen om man ska varna eller inte varna för nazismen gynnar också nazisterna, och speciellt när argumentet framförs att kyrkan inte ska markera mot ett politiskt parti.
 
Förutom att nazisterna gynnas av att deras möten uppmärksamma, så gynnas de av diskussionen om hur de ska bemötas. Och slutligen så gynnas de av de ständiga grälen omhur de ska bemötas, att motståndarna rycker ihop med varandra i stället för att vara enade. Även om man inte har valt bästa sättet, så kan det vara bättre att stå enade bakom den linje som har valts, i stället  för att splittras.
 
Antag att fackförbundet har utlyst strejk, men jag tycker att det var förhastat och att vi borde ha fortsatt att förhandla med arbetsgivaren. Skulle jag i så fall agera strejkbrytare? Nej, naturligtvis inte. Jag skulle delta i strejken för att den ska bli en framgång. Ju större enighet bakom strejken, desto större chans att den blir kortvarig. Samma solidariska och eniga uppträdande krävs av Svenska kyrkans medlemmar och personal, när det gäller klockringningarna
 
Under sommaren så har en präst, som länge varit en portalfigur för högkyrkligheten, och även profilerat sig som motståndare till politiseringen av kyrkan, kritiserat klockringningen och försvarat nazisternas yttrandefrihet på sin blogg och även upplåtit utrymme på bloggen för synnerligen grov naziproganda, såsom förnekande av förintelsen av judar under andra världskriget. Ett intressant inlägg i en diskussion om vad som egentligen hände? Är det så man tiger ihjäl nazismen?
 
 Det var synd, för nu riskerar prästen att bli gripen av tysk polis för brott mot de tyska antinazilagarna, om han åker till Berlin för att leta efter bevis för sina antydningar om att den nya ärkebiskopen har varit Stasi-agent. Det hade han kanske behövt, eftersom det har öppnats ett disciplinärende mot honom på grund av dessa antydningar.
 
Den kyrkoherde som startade klockringningarna gjorde det kanske för att rikta uppmärksamheten på sig själv, vilket har påståtts, men då detta har spridits, får man acceptera att så tar kyrkan avstånd från nazmen, som är det mest ondskefulla som någonsin har funnits, Antikrists egen lära. Därför tycker jag att jämförelsen med strejkbryteri är relevant. I båda fallen krävs enhet bakom det sätt, som har valts, förutsatt att det är fredligt och lagligt. .
.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0