Svensk blockpolitik är unik och djupt odemokratisk

Sverige ligger inte på samma planet som andra länder. På den fjärran planet, där Sverige inte ligger, är blocköverskridande regeringar mer regel än undantag. Väljarna avgör om de vill ha en ren mittenregering, eller en mitten-höger eller en mitten-vänsterregering. Så borde det vara i Sverige också. Då ges inget manöverutrymme för s.k. vågmästarpartier, som är en helsvensk uppfinning av Miljöpartiet för att detta parti skulle få ett inflytande, som deras väljarstöd inte alls motiverar. Nu blev som bekant ett annat parti "vågmästare" och gör anspråk på samma inflytande som Mp snott åt sig.
 
Jag röstade i söndags. Det var tre valsedlar för varje parti: riksdag, landsting och kommun. Förgäves letade jag efter den fjärde valsedelnL Val av vågmästarparti. För ska något parti ha särskilda rättigheter som vågmästarparti, borde ju ett sådant utses av väljarna med en speciell valsedel. Annars gäller ju principen 51 /49, vilket innebär att majoriteten bestämmer och att minoriteten blir praktiskt taget utan inflytande. Inget parti har någon rätt att tvinga sig med i majoriteten, om detsamma inte gillas av det eller de partier, som utgör majoriteten.
 
Talmannens uppgift är att föreslå en statsministerkandidat, som stöds av minst hälften av riksdagens ledamöter. Frågan går först till den partiledare, som bedöms ha de största förutsättningarna att klara detta. Gör han /hon inte detta trots upprepade försök, går frågan till någon annan partiledare. Efter att tre förslag från talmannen har röstats ner, utlyses nyval automatiskt. Detta står i regeringsformen, som är Sveriges konstitution. (Uttrycket "USA:s konstitution" har du säkert hört många gånger, men att även Sverige har en konstitution, som ska följas, visste du kanske inte?) Att den mest tippade statsministerkandidaten uppvaktar andra partier, när hans eget parti inte har majoritet, är alltså helt enligt konstitutionen. Ett stenhårt Nej kan vara taktik.
 
Valsedlar som också saknades i vallokalen var var val mellan "alliansen" och "de rödgröna". Valsedlar för det tredje alternativet, "blocköverskriadande regering" saknades öckså. Det fanns bara valsedlar för de enskilda partierna. Men då borde det ju också vara, som jag skrev inledningsvis, att väljarna genom sina partival avgör om det ska bli en mitten-höger eller mitten-vänsterregering, om inget parti eller partikonstellation (typ S - V) blir stort nog för att ensamt bilda regering.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0