Medelklassen demonstrerar

En forskare vid Göteborgs universitet, vilken ingår i ett internationellt forskningsprojekt, säger att det är medelklassen, som går i demonstrationer och pride-parader. Det är ju rätt så intressant att det skulle behövas en akademiker för att komma på det. Undrar hur den forskningen går till, om inte demonstranterna själva kan avröra sin klasstillhörighet. Det hade väl inte slagits upp som en sanning om någon hade sagt "Vi är så få arbetare som demonstrerar nu för tiden".
 
Samma forskare säger emellertid att under 1960-talet var det mest arbetare som demonstrerade. Då handlade demonstrationerna om klass och fördelningspolitik. Nu handlar det om miljö, feminism och hbtq.
 
LO:s ordförande Kålle inledde sitt 1 maj-tal i Norrköping med att prata om en homosexuell man, som visat sig vara transvestit. Kålle beskrev honom som en mycket vacker kvinna med högklackade skor i priden (Så fick Kålle underförstått sagt att han går i sådana också) som kändes bekant på något sätt, så Kålle tog mod till sig och frågande "Är det inte Anders?".
 
Ännu en stereotyp om homosexuella! De flesta är män eller kvinnor, som dras till - just det! - män eller kvinnor. De flesta transvestiter är heterosexuella män, har jag läst. Jag förstår inte alls tjusningen i att bli tagen för en kvinna, som är så oerhört vacker, så att han gör andra män kåta. Inte så kul för de andra männen, menar jag. För det är väl vad det går ut på - att se andra mäns skämmiga förvåning, när de tror att de har raggat upp en snygg tjej, och konfronteras med sanningen.
 
För några år sedan läste jag en tidningsartikel om två manliga homosexuella arbetare. De protesterade mot pride-paraderna. "Vi är två helt vanliga killar, som är kära i varandra". Och så vill vi uppfattas, och inte som några jäkla fjollor, som gillar att spöka ut oss."
 
Kålle pratade om "alla människors lika värde". Det kopplade han alltså till sexualitet och inte till klass. Han sa att redan för hundra år sedan demonsterade arbetarna för alla människors lika värde. Men då handlade det väl ändå om klass?
 
"Socialdemokratin" slutade tala om sig själv som "arbetarrörelsen" senast när Moderaterna lancerade sig själva som "Det nya arbetarpartiet". Och vad är den "rödgröna" regering, som vi har idag? I varje fall ingen arbetarregering. Men Kålle upprepade flera gånger om att väljarna röstade på en "socialdemokratisk" regering.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0