"Märkligt ingångsvärde att utesluta en part".

Den socialdemokratiska partisekreteraren Carin Jämtin  hade en ytterst märklig kommengar till Fp-ledaren Jan Björklunds erbjudande om samarbete  med S och Löfvén ombildar regeringen och bildar en ny regering utan Mp. Han sa att Socialdemokraterna och hela alliansen eller ett antal allianspartier är överens i många frågor. Att Mp är det stora  hindret för blocköverkridande samarbete. 
 
Jämtin sa att samarbetet med  Mp har gått  alldeles  utmärkt och att  "Det är ett märkligt ingångsvärde att börja med att utesluta en part". Hon menade tydligen att alla partier (SD också?) ska inbjudas till förhandlingar, och sedan får man se vilka som vilka som vill vara med  till slutet. Min ståndpunkt har varit att det har varit rätt att utesluta SD från alla diskussioner, som inte grundlagen kräver. Det är skillnad mellan SD och de sju övriga partierna.
 
Men principiellt tycker jag också landet ska  styras av en regering, som  har  en majoritet i riksdagen bakom sig. Även om det  är en minortetsregering, så ska den aktivt  stödjas av  en riksdagsmajortet. Då får man kanske  lägga blockpolitiken åt sidan, som Björklund nu föreslår. Principiellt anser jag  också att man själv väljer vem man vill samarbeta  med, förutsatt att  inte grundlagen kräver samarbete.
 
Björklund gör alldeles rätt, när han säger "Ska  de vara med, vill inte vi  vara med
 
S har en partisekreterare som månar mer om Mp än om landet och sitt eget parti. Byt ut henne!  Även i kvällens partiledardebatt var S och Mp på kollissionskurs. När de borgerliga partiledarna krävt sänkta ingångslöner, svarade  Löfvén att det inte är en politisk fråga utan en fråga för arbetsmarknadens parter. Helt rätt. Men han korrigerades av Fridolin med att lönestrukturen måste ses över. Fridolin, som -  trots  utgiftssxplostionen för kommunerna vill höja lärarlönerna - vill trycka ner lönerna för lågutbildade och lågavlönade.
 
Det kanske de, som själva har höga  löner  och trygga anställningar, inte  tänker på. Men det är minsann inte bara invandringsfrågan, som får lågavlöande och lågutbilade att rösta på SD, kanske i protest mot socialdemokratins kryperi för Mp-magistrarna.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0