Den avsiktliga handlingsförlamningen

En natt för ett  par veckor sedan dog en 59-årig romsk kvinna i en bil på en parkeringsplats i Örebro. tillsammans med  sin man hade hon bott i den bilen på den parkeringsplatsen, ingen vet hur länge. Det är säkert kallt i en bil under första hälften av september. Men en fullt frisk människa fryser inte ihjäl ens under de omständigheterna. Varför fick hon inte vård? Hennes existens var inte precis okänd för kommunen. Det har gjorts TV-reportage om just det här paret.På en fråga från en reporter, om de inte lever ett hårt liv, hade mannen svarat "Det är tusen gånger lättare än i Rumänien."
 
Är  livet för romer i Rumänien rentav sämre än för syrier, irakier, afghanistaner och pakistaner i turkiska flyktingläger? Dessa flyktingar tillhör kanske inte någon föraktad minoritet i sina hemländer. Några gör det kanske, men inte de flesta. När de har tagit sig hela vägen till Sverige, möts de av stora välkomstskyltar och inkvarteras i tillfälliga ankomstförläggningar av Migrationsverket. Propagandakvarnarna går på högvarv att invandringen är lönsam för Sverige, i alla fall  en investering som kommer att ge vinst på sikt.
 
I söndags kväll hände det igen. Kastrullpatrullen slog till mot en en bulgarisk familj,.ochså de romer, som kamperade i ett övergivet plåtskjul på ett industriområde i Örebro. Kastrallpatrullens chef, som tituleras "brandingenjör" pratade som en riktig hjälte inför TV-kamerorna om risken för brand och kolmonoxidförgiftning, eftersom romerna hade eldat i skjulet för att värma sig. En äldre kvinna, som tillhörde de avhysta, klagade på att hon är hjärtsjuk och riskerar en hjärtinfarkt. På plats fanns både polis och socialtjänst, som inte såg någon anledning att hjälpa de avhysta.
 
Kastrullpatrullen, så kallas den s.k. räddningstjänsten, som rycker ut och stövlar  in hos pensionärer utan att ens be om tillåtelse och inspekterar pensionärernas kastruller. De är tydligen ute för att sätta fast pensionärer för att det automatiska brandlarmet har gått. Fastän de vet att  det är falsklarm. Hade det brunnit på riktigt  i någon av de små pensionärslägenheterna hade något blivit innebränd. För kastrullpatrullen har inte bråttom när den kommer efter  att automatlarmet har gått. Varje utryckning kostar 6.000 kr, vilket är  mer än det hade kostat att inhysa de avhysta romerna på vandrarhem under en hel vecka.
 
Nu ska Örebro  höja kommunalskatten med tre gånger så mycket, som regeringen har beslutat att de fattigast4e pensionärerna ska få i skattesänkning. Pengarna ska användas till att bygga skolor för tusentals nya elever. Det kallas också för investering. Men tydligen räknar man inte med att elvernas förädrar ska betala kommunalskatt så att det räcker. Det är kanske ensamkommande som är investeringen. Vi har vant oss vid  att så kallas allting som går med förlust. Vindkraften exempelvis.
 
Nu är "jakten på bostäder åt nyanlända" i full gång. Bland annat planeras att använda gymnastiksalar som flyktingförläggningar. Men inte för avhysta romer under de allt kallare höstnätterna. Nej, romerna är ingen investering. Inte ens  deras  barn. Inte  ens till det "anti-rasistiska" Sverige är romerna välkomna, fastän de har väl så goda aylskäl som de flyktingar som har passerat land efter land, där  de borde ha sökt asyl enligt Dublinförordningen.
 
Enligt socialtjänstlagen är svenska kommuner skyldiga att ge hjälp till hjälpbehövande som vistas i kommunen. Visserligen har svenska immigrationsmyndigheter rätt att avvisa utlänska medborgare, som inte är asylsökande och saknar pengar till sitt uppehälle. Men det befriar inte kommunerna för att ge hjälp under tiden. Det kan inte heller uteslutas att romer från Rumänien och Bulgarien har rätt till asyl i Sverige, enligt den unika svenska regeln om "särskilt ömmande skäl".
 
Men ingen har upplyst de tiggande romerna om deras rättigheter. Och även om de  skulle upplysas om sina rättigheter är det inte säkert att de skulle söka hjälp av rädsla för att bli avvisade. Det är kanske en del av "jobbet" som tiggare att ge  ett ömkligt  intryck, och inte  kan det vara lätt att ge ett vårdat intryck. Men jag undrar vilken bild vi skulle ha av tiggarna, om de kostades på lika mycket som andra som kommer till´vårt land. De, som uppfattas som "investeringar".
 
Och kastrullpatrullen den åker på sin falsklarm och försöker sätta dit pensionärer som beskylls för att elda i sina katruller. Den här gången var det en verklig brasa i plåtskjulet, men var det verkligen någon risk för kolmonoxidförgiftning?  Det verkar inte särskilt troligt. Jag har nämligen sett plätskjulet. Ena väggen var uppbruten, men det var innan de bulgariska romerna flyttat in, så det kan inte ha varit någon risk för syrebrist.
 
Jag påstår inte att tiggeriet är ett önskvärt inslag i gatubilden, och viss kan tiggeriet upplevas som ett problem, och viss bör Rumänien ta hand om sina egna medborgare. Men oavsett nationalitet, så är tiggeriet i Sverige inte ett problem för den rumänska regeringen. Dess ansvar gäller de, som vistas i Rumänien, oavsett rumänska medborgare  eller svenska turister.
 
Har vi redan glömt den svenska ilskan man thailändska myndigheter för att inte svenska turister fick gå före i sjukvårdsköerna i Thailand efter tsunami-katastrofen 2004? Har vi ett problem i Sverige, ska vi  lösa det problemet, men med full respekt för de människor saken gäller. Någon måste våga säga ifrån: "Ja, men inte på det sättet".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0