Inte som vi?

Jag kommenterar ofta på socialdemokratiska bloggar. Ett inlägg på en S-blogg har rubriken "Vilka får man döda", som är en mycket relevant rubrik i abortdebatten. Men inlägget handlar inte om aborter, utan om att människor, som dödar andra, måste vara "sjuka". Slutklämmen i det inlägget lyder:

 

Slutligen en helt annan men relaterad fråga som jag också ibland funderar på. I vår rättsordning ingår att en mordåtalad mentala status ska fastställas genom en rättspsykiatrisk utredning. Inte så sällan meddelas att vederbörande är frisk och kan dömas till fängelse. För mig framstår det som märkligt, det betyder ju att vi anser att någon som med berått mod dödar en annan människa är frisk – jag fattar helt enkelt inte det.

 

För att travestera ett numera slutet uttryck frågar jag Hur sjuk är den svenska sjukvården, när det anses "friskt" att det ingår som ett obligatoriskt inslag i en del av vårdpersonalens arbetsuppgifter att döda sina patienter? För det är väl barnen, som ska födas, som är barnmorskornas patienter? För kvinnliga patienter finns väl gynekologer? Om graviditet verkligen är en sjukdom, som borde väl dödandet av de ofödda barnen vara gynekologers uppgift? 

 

Nåväl, jag har besvarat inlägget på S-bloggen, som handade om lastbilsmördaren:

 

Det är din gruppmentalitet, som kräver en av alla föraktad grupp att skylla på, att ingen av din sort kan ha begått detta, gärningspersonen måste tillhöra någon annan grupp, i detta fall "de sjuka". Det är denna gruppmentalitet som ligger bakom rasförföljelse och annat förtryck av minoriteter som skiljer sig på något särskilt sätt från majoriteten. Det är förvisso en hisnande tanke att fullt friska människor, sådana som du själv, är kapabla att begå sådana här dåd. Men tänk om det faktiskt är så?

 

Vilken verklighetsuppfattning har denne man haft, som levt illegalt i vårt land och brutit mot våra lagar, och har sett bomber mot hans egna meningsfränder bland IS-krigarna i Syrien och Irak, som enligt hans förmodan kämpar för en ytterst rättfärdig sak? Med sjukförklaringarna av de grövsta brottslingarna följer inställningen att det är synd om dem, att de måste tas om hand i stället för att straffas. Vi får då en uppluckring av rättsmedvetandet och den preventiva effekten av lagstiftningen. Samtidigt som vi stärker vår egen självkänsla som tillhöriga en bättre sort. Var inte den här mannen uzbek? En "sjuk" uzbek, dessutom?

 

Har man inte rentav haft en väldigt "sjuk" president, Islam Karimov (som dog häromåret), i Uzbekistan, som är en avskyvärd diktatur? I förlängningen av det resonemanget ligger att hela det uzbekiska folket är ett "sjukt" folkslag. Drar vi ut linjerna ytterligare, finner vi att flertalet av de östeuropeiska judar, som förintades i nazisternas koncentrationsläger var ättlingar till invandrare från de orientaliska delarna av det gamla Tsarryssland, alltså ett främmande och föraktat folkslag, som dessutom förmodades sprida sjukdomar.

 

Frågan var alltså Vilka får man döda? Uzbeken som genomförde lastbilsdådet hade sitt svar, Redan födda får dödas, när syftet (enligt hans egen världsuppfattning) var gott. 

 

Någon utövare av bluffvetenskapen rättspsykiatri kommer kanske att finna honom sjuk? Detta är att vänta eftersom åklagarens utredning av dåden är en del av diagnosunderlaget för de rättspsykiatriska undersökningarna. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0