Klimathotet, värmepannan och vattenbristen.

Från den här fina sjön får jag mitt dricskvatten. Men så här fin är inte sjön idag. Den håller på att försvinna.  Det har varit några insändare i tidningen från folk i vattenbranschen, som påstår att vattenverket bara tar en tjugondel av vattnet. Vart tar resten vägen? Om inte hela klimathotet är en bluff, så används det för att bluffa kommuninvånarna. 
 
Det mesta tyder på att det är då små vattenkraftverken, som tömmer sjöarna innan sommaren kommer, och med den det årliga elöverskottet, när solpanelerna producerar som mest. Snopet för alla villaägare, som har använt ROT-avdrag till simbassänger på villatomterna. Nu får de inte fylla bassängerna med kranvatten. 
 
Detta är "energiomställningen". Kärnkraften ska ju "fasas ut" och ersättas med sol, vind och vattenkraft. Och då får man ju köra slut på vattnet i sjöarna innan efterfrågan på el sjunker ännu mer. Med vattenransonreringen visar politikerna att de "tar klimathotet" på allvar. Och på köpet blir vi svenskar så upptagna med våra egna problem, så att vi inte riktigt kan ta in den pågående svältkatastrofen i Afrika, där det verkligen är vattenbrist. 
 
För några år sedan räknade jag på kostnaden och energibesparingen på att byta värmepanna i ett c:a 35 år gammalt hus. För att det överhuvud taget skulle löna sig måste den nya värmepannan kompletteras med en värmeväxlare (luft-vatten). Förutsatt att räntan skulle ligga kvar på nuvarande nivå, skulle det dröja 20 år innan det skulle bli någon besparing i pengar. 
 
Jag har naturligtvis inte bestämt att någon ska byta värmepanna. Det är  något som politikernat försöka tvinga fram, med prismanipulationer på energi. Detta drabbar äldre, som inte kan räkna hem vinsterna under sin återstående livstid. Grannarna, som är yngre personer, hade bytt värmedpannor för att kunna lagra energi under enventuella tillfälliga köldknäppar. Dagens värmeväxlare slutar fungera vid minus 20 grader, när behovet är som störst. 
 
I södra Sverige är det sällan under minus 20 grader, men i Norrland har många blivit lurade. Naturligtvis handlar det inte om att göra Sverige mer "hållbart", utan om att diverse firmor ska tjäna på folks godtrogenhet. Men om man ska bygga ett nytt hus idag, eller göra en grundligare ombyggnad av sitt gamla, ska man givetvis välja de energisnåla lösningarna. En ny värmepanna, med intag från värmeväxlare torde knappast kosta mer en modell utan. Har man ingen värmeväxlare kan man ju plugga igen intagen, till ett senare tillfällle, tills man själv eller en senare ägare skaffar värmeväxlare. Men att enbart byta värmepanna ger ju ingen vinst. 
 
Är det "macho-kultur" att ha kunskap och intresse för sådana saker? 
 
Det berörda huset, som jag räknade på, är utan tvivel mycket välbyggt och välisolerat, med ett bra från-luftsystem, vilket givetvis minskar vinsten på ytterligare energibesparingsåtgärder. För hus som är byggda före 1980 och kan en tilläggsisolering löna sig., om det aldrig har gjorts. Slutligen kan sägas att en luft-luftvärmeväxlare kan köras baklänges , så att det blir kallare inomhus. Kanske en användninga av elöverskottet under heta sommardagar. Men då får man inget varmvatten.  
 
Här kan man tycka att politikerna borde ge rejäla bidrag till äldre människor, som äger gamla och dåligt isolerade hus, så att de kan räkna hem vinsten av energibesparingen under sin egen livstid. Men beskattnings- och bidragssystemet är uppbyggt för att gynna unga Mp-väljare med höga inkomster. Det äller även de föreslagna förändringarna av beskattningen av bilismen. Äldre utpekas som miljöbusar, som ska straffbeskattas - även så om de satsade på den bästa tekniken som fanns när de byggde sitt hus eller köpte sin bil. 
 
Och nu tillåter man alltså kraftbolagen att tömma våra sjöar För då kan man skrämma upp väljarna ännu mer "klimathotet" 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0