Sjuka fantasier av en f.d. statsminister och en terrorexpert

Några timmar före den fruktansvärda händelsen i Stockholm fick jag ett riktigt beröm av en annan bloggar, som skrev att det finns ingen, som har läst mina "oändliga blogginlägg under många år" som inte tycker att jag är "skärpt och analytisk". Tack för det! Att samma bloggare sedan skriver att  man ibland kan " ifrågasätta analysen om man noga läser vad som står är en annan sak.", ja det är en annan sak. Ingen kan väl ha rätt jämt. Det vore ju kusligt. Och när man gör en analys, innan facit finns, kan det ju bli fel.
 
Om man alltid får rätt, har man nog inte gjort någon egen analys, utan bara skrivat av andras analys. Och hur bllir det om den är fel? Det är inte alltid som de officiella förklaringarna stämmer med verkligheten. Olycksbussen i Härjedalen hade fel på hjullagret på höger framhjul. Men varför hade föraren inte märkt någonting förrän efter 60 mil och drygt 8 timmars körning? .Om viloreglerna har följts, så var körtiden något kortare än normalt för en persobil.  Detta motsäger dock inte antagandet att ett kraftigt tjälskott kan ha slagit sönder hjullagret. Bussen kan därefter ha fortsatt några mil, innan hjulet har låst sig. Det torde dock vara helt klart att bussbolaget har räknat på för korta körtider, som ett konkurrensmedel.
 
Jag minns terrordåden i Norge. Mycket kort efter gripandet av Breivik gick den norska polisen ut med uppgiften att den gripne var "etnisk norsk" - uppenbarligen för att få stopp på spekulationerna om att det var ett islamistiskt dåd. Den svenska polisen vägrar fortfarande efter flera timmar att svara på svt:s frågor om den gripne är svensk. Om den var en etnisk svensk , borde väl svensk polis och svt ha gjort som norrmännen och avslöjat den gripnes nationalitet, just för att undvika spekulationer och felaktiga utpekanden.
 
I stället har svt under morgonen anklagat "rasistmedia" för att ha påstått att den gripne är en invandrare. Jag gör ett undantag från min princip att inte läsa sådana alster, och läser att han är en uzbekisk medborgare med IS-sympatisörer och hänvisar till Aftonbladet. Jag loggar in på Aftonbladet, och läser just det. Aftonbladet har därmed brutit mot Publicistklubbens etniska regler, enligt klubbens stora annons i landsortspressen för ett par månader sedan, att inte avslöja brottslingars etnicitet. 
 
Carl Bildt, som var utrikesminister i alliansregeringen och statsminister under 1990-talet, uttalade sig i går och stämplade gärningsmannen som "sjuk, sjuk, sjuk.". Han upprepade detta flera gånger med motiverigen att gärningsmannen inte skulle hedras med att det var ett politiskt dåd- I medias (denna gång med undantag för rasistpressen och Aftonbladet) självpåtagna censur, startar alltså den f.d. statministern den sedvanliga syndabocksjakten. 
 
En av media ofta anlitat "terrorexpert" förklarar att det kan vara en "mentalsjuk vettvilling" och skrävlar om någon som mördade folk med ett järnrör för många år sedan, med tillägget "Han hade uppenbara mentala problem". Detta had "terrorexpeten" läst i den svenska tidningspressen, med Aftonbladet och Dagens Nyheter i spetsen, som då drev en lögnkampanj mot psykiskt sjuka. Kampanjjournalistiken var bara alltför genomskinlig, så jag begärde ut domen mot mördaren från Stockholms tingsrätt. Jag fick ut domen helt ocensurerad, vilket numera är ovanligt. 
 
Det var ingen psykiskt sjuk person, som hade blivit avvisad från en psykiatrisk vårdinrättning, som DN hade ljugit ihop till och med på ledarplats. Så jag ringde upp ledarskribenten och frågade varför hon hade ljugit, och fick det fantastiska svaret att han hade "en psykisk sjukdom enligt tidningens definition". I själva verket var han en gammal alkoholist, vars lever plötsligt hade pajat med följd att metabolismen av alkholen i kroppen hade upphört ganska tvärt, så att han hade fått en black out, och alltså inte varit medveten om vad han gjorde, medan han gjorde det.
 
Det är en allvarligare form än grey out, som också kan drabba personer med stor tillvänjning vid alkohol, så att de tål alkoholhalter, som är direkt dödliga för andra människor. Som exempel hade en person, som starkt alkholpåverkad hade satt sig i bilen utanför en krog i Malmö för att köra till sitt hem i samma stad, men vaknat morgonen efter på en parkeringsplats i Stockholm - utan att minnas hur han hade kommit dit. Han visste vad han gjorde, medan han gjorde det, men mindes ingenging efteråt. 
 
Denna typ av minnesförlust får inte förväxlas med svårigheter att minnas vad man har gjort eller sagt, medan man har varit starkt uppörd. Detta är en fullt normal reaktion under stort hormonpådrag, och man kan nog friska upp minnet med lite hjälp. Denna typ av hormonpådrag har biologiskt till uppgift att öka muskkelprestatinonen hos ett djur eller människa, som uppfattar en akut fara, då man måste försvara sig eller fly. 
 
Vi måste skilja mellan psykiska sjudomar, missbruksskador och biologiskt adekvata reaktioner hos nyktra och (psykiskt) friska personer. 
 
Om en psykiskskt sjuk person över huvud taget hade lyckats starta en lastbil, hade han inte kommit långt innan han hade kört på något. Och samma gäller naturligtvis en person med black out. En person med grey out skulle förstås teoretiskt ha klarat av att utföra dådet, men ett enkelt blodprov hade varit nog. för att avslöja missbrukaren. Dådet tyder på stor körskicklighet och dessutom kunskaper om lastbilars dynamiska egenskaper. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0