Tiggeriförbud i olika länder

Det känns märkligt att läsa S-debattörer, som dömer ut Moderaternas försllag till tiggeriförbud. Har inte Socialdemokraterna själva förslagsrätt, eller är man så beroende av Miljöpartiet, så att man inte får lägga fram egna förslag? Det är väl annars klart att allt valfläsket till Mp-väljarna kommer att kosta så mycket,så att pengarna skulle räcka till lyxhotell med alla måltider betalda för de c:a 5.000 tiggarna i Sverige, om  S hade valt det i stället för att strö pengar över välbeställda Mp-väljare, som vill ha skattepengar till dyra miljöleksaker. Finns det inga socialdemokrater, som kan tänka själva? 
 
Det är svårt att få fram aktuella uppgifter om lagregleringen av tiggeriet inom EU-länderna. I Rumänien är det helt förbjudet. Lagreglering av tiggeriet saknas helt i tre länder: Sverige, Finland och Portugal. Det kan man kanske förstå. Man måste passera genom många länder för att komma till Finland och Portugal.Respengarna räcker kanske inte så långt? Vad man har lyckats tigga ihop längs vägen, räcker kanske inte. 
 
I de flesta länder finns "partitiella" förbud. I Tyskland kan en tiggare dömas för bedrägeri, om en tiggare låtsas vara handikappad, fastän han inte är det. I några länder är det förbjudet att hota motvilliga givare med aggresiva hundar. I några länder är det straffbart att låta barn tigga. Den pensionerade domaren, som jag skrev om i föregående inlägg, har skrivit att vore han fortfarande aktiv jurist skulle han vägra döma efter lagar som han ogillar. Ett interessant avslöjande. Men det gällde de s.k. ensamkommande, som inte skulle få sin sak prövad efter svensk lag, utan efter den domaren privata tyckande.
 
På sin blogg har han haft långa utläggningar om att ett tiggeriförbud skulle strida mot grundlagen. Resonemanget är följande: Somliga tiggare har textade pllakat. där de beskiver hur nödställda de är. Ett tiggeriförbud skulle alltså strida mot yttrandefriheten! Men varför har, i så fall, inte Tyskaldn fått bassning av Europadomstolen för mänskliga rättigheter för sitt bedrägeristraff för tiggare som ljuger? Eller Frankrike, som straffar tiggare som skräms med hundar. Något som jag för övrigt aldrig har sett i Sverige. 
 
Vad tror du skulle hända om vi haft en förbudslag, och en hjälporganisation hade bjudit hit en f.d. tiggare som stått med ett plakat i närheten av insamlingsbössan? DEtean jag svara på: Ingenting. Insamligen kommer ju att vara laglig och har polistillstånd. Och den f.d. tiggaren, som har bjudits hit, tigger ju inte själv. Är det inte så vi vill ha det? En stödorganisation, som samlar in pengar till en viss by i Rumänien, och bjuder hit en av byborna, som berättar om livet i byn... Så vet givarna att pengarna kommer fram, och inte hamnar hos någon maffia. 
 
Problemet för lagstiftarna är att tiggeri aldrig kan vara ett tillräckligt grovt brott för fängelse. Och om straffet för överträdelse av tiggeriförbudet är böter, finns bara ett sätt för en tiggare att få fram pengar till böterna: att fortsätta att tigga  Det är därför jag skriver att tiggeriförbudet måste vara en del i en helhetslösning. Det tror jag att moderaterna begriper. Men om de inte skulle göra det, kan ju sossarna förklara den sake för dem.. Och när moderatledaren Ulf Kristeresson har sagt att han är beredd att kompromissa med S om tiggeriförbudet, så är det en utsträckt hand,  en chans som ingen seriös socialdemokrat får missa. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0