Pliktpartiet?

När Socialdemokraterna återigen börjat tala om plikt och rätt, får partisekreteraren frågan om det är ett sätt att slippa beskyllningar från främst Moderaterna att vara ett pliktparti.
 
Förra gången pliktpartiet var på tapeten, var parollen "Gör din plikt - kräv din rätt", i exakt den ordningen.Nu, när S har tonat ner just den ordningsföjden och i stället talar om något slags samband mella plikt och rätt och ömsesidiga plikter, har SD tagit upp den gamla tidsföljden. Men den ska tydligen bara gälla invandrare, eller...? Jodå, invandrare ska arbeta och bidra till samhället innan de kan få del av fälfärdssamhällets "fulla tjänster", enligt SD. 
 
Jag protesterar mot det synsättet också,. Varför ska flyktingar, som har ett annat hemland att återvända till när de inte längre har något skyddsbehov, jobba om det finns arbetslösa svenskar och tidigare hitkomna invandare som behöver jobben? Läs mer om detta på min politiska blogg motdrevet.blogg.se Detta är ju från början ett påhitt av borgerliga poliktiker, som på det sättet försöker dölja kostnaderna för invandringen. 
 
Mwd dessa hokus pokus-konster, att dölja kostnader genom att ge nyanlända förtur, dyker kostnaderna för invandringen i stället upp som bidrag till etniska svenskar samt tidigare hitkomna invandrare. Kanske mindre påtagligt nu, när det är högkonjunktur. Men redan nu finns tidigare hitkomna invandrare, som har bott i Sverige 10 - 15 år, utan att ha haft ett enda jobb under tiden. 
 
Vems fel är det? Ska dessa invandrare straffas för att ingen velat anställa dem? De sociala förmåner som invandrare har, ska de ha oberoende om de arbetar eller ej. Vi talar då inte om socialförsäkringar, som utgår enligt inkomstbortfallsprincipen. Men även de förutsätter ju att man saknat inkomst, för att man ska få någon ersättning. 
 
Att även flyktingar, som nyligen har fått uppehållstillståd, ska "stå till arbetsmarknadens förfogande", är en annan sak. Men det är inte speciellt "sverigevänligt" (och SD vill ju framstå som ett "sverigevänligt" parti) att belöna nyanlända för att de har lyckats gå före andra sökande, som bott längre i Sverige. 
 
Varje gång jag fått en syl i vädret i frågan, har jag föreslagit att parollen bör ändras till "Kräv din rätt, så att du kan göra din plikt." Inte minst gäller detta rätten till jobb. 
 
Men då kommer partisekreteraren dragandes med den märkliga synen att vissa personer inte ens skulle vara "anställningsbara". INte ens de, som redan har haft en anställning, men råkat bli arbetslösa? Stsruntprat! ;Med sådant tal sprider man ju fördomar om att arbetslösa som "inte har gjort sin plikt att göra sig anställningsbara" över huvud taget inte ksn jobb. Inte klarar något jobb. 
 
När jag säger "Kräv din rätt, så att du kan göra din plikt", så menar jag att alla, även lågutbildade har rätt till jobb, utan vidare. Rätt tilll något jobb. Men därmed har jag inte sagt att alla, även lågubildade och sämre kvalificerade har rätt till vilka jobb som helst. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0