Afghanska unga män i Sverige offer för inlärd hjälplöshet.

Detta är ett mycket allvarligt psykiskt tillstånd,som man ser hus vissa överbeskyddade sällskapsdjur, i synnerhet perserkatter och vissa hundraser Det förekommer också hos människor, inte särskilt vanligt men speciellt bland unga personer, som har varit mycket sjuka som barn, varför de har behövt mycket omvärdnad. Det är svårt att ge  hjälp till någon som p.g.a. en faktisk sjukdom eller handikapp uppenbarligen inte kan klara sig själv, när man också  måste respektera den personens autonomi och rätt till utveckling.
 
Det förekommer att föräldrar avsiktligt skadar sina barn, för att de ska få en diagnos, som ska bevisa hur hjälplösa och vårdbehövande de är. Detta beteende hos föräldrar (nästan enbart mödrar) kallas munschausen by proxy. och kan vara en anledning till att barn tvångsomhändertas från sina föräldrar  Barnet har gjorts till ett vårdobjekt i stället för att vara ett subjekt som ska ha hjälp att klara sig själv. Modern vill inte acceptera att hennes lilla barn har blivil äldre och mer och mer kan ta hand om sig själv. 
 
Rollerna mellan vårdare och vårdtagare har blivit som ombytta.Detta förekommer även inom den profesionella vården, och har beskrivits av psykiatriprofessorn Thomas Szasz, som det ömsesidiga bedrägeriet. Terapeuten söker bekräftelse som oumbärlig för patienten, som gör allt för att uppfylla terapeutens behov av bekräftelse. Patienten glider allmer in i sin sjukroll. Och hon / simulerar inte, utan är sjuk på riktigt. Sjukdomen heter inlärd hjälplöshet. 
 
Unga män från ett land, där manlighet, styrka och beslutsamhet inte minst vad gäller mäns "rätt" att bestämma över sina mödrar, systrar, fruar och döttrar, möter i Sverige en totalt upp och nedvänd tillvaro, där kvinnor inte bara sitter som beslutsfattare på myndigheterna, utan dessutom behanndlar de unga männen som om de fortfarande vore blöjbarn. De blir ständigt indoktrinerade om vilka faror som väntar i hemlandet, om de blir tillbakaskickade dit. De blir livrädda för att mista den trygga famnen. För att undvika detta, som de förmodar, hemska öde, spelar de med. Och de befinner sig ju i en faktiskt beroendeställning till den svenska kvinnan med det enorma behovet att bli bekräftad. 
 
Jag har mötts av konstiga reaktioner på grund av mitt förra blogginlägg, bl. a att jag skulle vara "fördömande" mot dessa unga män, som fått sitt mansideal totalt slaget i spillror av de svenska kvinnorna. Men de,som jag kritiserar är inte offren för den inlärda hjälplösheten, utan de som lär ut i eget syfte. Ekonomisk vinning och känslomässig bekräftelse. Att adopotera är dyrt. Uppdrag som god man eller fosterhem är mycket lönsamt. I själva verket har dessa, och speciellt de gode männen (kvinnorna) misskött sin uppgift mycket grovt, . 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0