Vad får en ambassadör säga?

Det tycks vara så att förre s-ledaren Håkan Juholt har lämnat Sverige för gott tillsammans med sin Åsa. Han har nu till slut av sin efterträdare Stefan Löfvén utnämnts till ambassadör på Island. Det är väl knappast någon särskilt tungt uppdrag. Ö-riket har lite drygt 330.000 invånare. Resan dit var i sig märklig. Tre dygn i en båt till Islands ostkust och sedan en lång resa till huvudstaden Reykiavik, som ligger vid västkusten. Verkar som om han velat lägga dagar till det geografiska avståndet, som på de gamla utvandrarnas tid. De som lämnade Sverige för att aldrig återvända. 
 
Nu kritiseras han för att ha sagt rena rama sanningen om Sverige i en intervju med Svenska Dagbladet. Minns att avsättningen av Juholt från partiedarposten var inte följde några som helst demokratiska spelregler. Det har blivit vanligt att media "överprövar" demokratiska val och startar drev.I intervjun säger Jukholt:
 
"Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin".

"Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt."

Detta var ändå ganska snällt sagt, tycker jag. Den svenska folkörelsedemokratin har monterats ner bit för bit under en mycket lång tid. Det socialdemokratiska partiet har rasat från över en miljon medlemmar till runt 100.000.  De borgerliga partierna styrs i hög grad av näringslivets tankesmedjor. SMHI har fått ett nytt uppdrag från regeringen: att skrämma upp folket för "klimathotet". Kulturminister Alice Bah Kunke, mp, styr vår verklighetsuppfattning mer än vi tror. Hon har nu uttalat sig om Juholt:

Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen, säger hon till TT. 

Som vi har märkt flera gånger tidigare är det stor skillnad mellan orden sann och korrekt för miljöpartisterna i regeringen. Ambassadörer får alltså inte säga sanningen om det land som de representerar? Det är nog ganska vanligt att de ljuger eller tiger. Sveriges utrikesminister Margot Wallström lär ha sagt "Han lär sig". 

Det är märkliga ord för att komma från henne. Vi minns ju hur kungen fick rycka in och släta över utrikesministerns klavertramp. Det sägs också att hon har gjort bort sig så grundligt i vissa länder, så att hon inte kan representera Sverige i de länderna. Det är knepigt allt vara utrikesminister i ett land, som gör anspråk på att vara en moralisk stormakt. I synnerhet om en av stormaktens ambassadörer varnar att stormakten riskerar att utvecklas till något slags havdiktatur. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0