Hoppfulla unga män som har övervunnit alla hinder med styrka och uthållighet.

De begär att bli behandlade som barn. Förutom att dessa unga män, som enligt egen utsago inte ens har rätt att vistas i Sverige, fortsätter sin demonstration vecka efter vecka inför ett stort polisuppbåd, fortsätter mediakampanjerna för att dessa unga män skulle ha större rätt att försörjas av det svenska samhället än exempelvis de rumänska tiggarna av båda könen och i olika åldrar. Många av dem svårt märkta av sjukdomar. 
 
Rubriken är ett sammandrag av ett upprop, som tydligen cirkulerar inom socialdemokratin. Den fullständiga texten lyder: "Unga, hoppfulla människor, som visat styrka och uthållighet genom att övervinna alla hinder på vägen till Sverige forslas nu till det sargade Afghanistan, ett land som många av dem aldrig sett eftersom flyende afghaner länge levt som andra klassens medborgare i grannlandet Iran." 
 
 Är detta en beskrivning av svaga och hjälpbehövande små barn? När man har fått avslag förutsätts man att själv lämna landet, på egna fötter. Varför inte samma väg som de kom? Medan vi som bäst funderade på detta, levererade media chockbeskedet att "världens äldsta flykting" ska utvisas, en (enligt hennes son) 106-årig kvinna från Afghanistan. Är de inte kloka på Migrationsverket? 
 
För det första inget ifrågasättande av den påstådda åldern. Det är ytterst osannolikt att en afghansk kvinna har kunnat bli så gammal. De flesta afghanska kvinnor blir inte ens hälften så gamla. För det andra inget ifrågasättande om utvisningen ens skulle kunna genomföras. Det finns något som heter verkställighetshinder. Enligt Utlänningslagen 12:18 träder ett sådant in, om bl.a. medicinska skäl talar mot en beslutad avvisningen, sedan ett avvisningsbeslut vunnit laga kraft.
 
Även om tanten bara skulle vara 76, kan det nog finnas verkställighetshinder i det fallet. För ett par år sedan frös en 59-årig tiggarkvinna ihjäl i en bil, där hon camperade tillsammans med sin man, ett par kilometer härifrån. Det var i slutet av september. Jag hade passerat parkeringsplatsen många gånger, utan att ana att de parkerade skrothögarna var bebodda Men visst hade jag sett paret sitta och tigga, många gånger. 
 
Somliga har gräddfil inte minst till våra medelålders svenska kvinnors hjärtan. Inte minst unga män, som utstrålar massor av styrka och uthållighet, för att inte säga sex appeal. Sådant kan få ett medersålders modershjärta att smälta. Och det måste väl också erkännas att vi män har lättare att skänka en tjuga till en ung och vacker 19-årig tiggerska, som det är lättare att tycka synd om.  Än till hennes mor eller mormor. fastän det var den senare som inte hade styrka nog att överleva den svenska septembernatten. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0