Personkonto i Nordea - en säkerhetsrisk.

Regeringen bör omedelbart förbjuda Nordeas personkonton, alltså transaktionskonton, där personnumret fungerar som kontonummer. Det är ett hot mot både den enskildes och rikets säkerhet att hundratusentals (miljoner?) svenskar aningslöst lämnar ut sina personnummer varje gång de gör en betalning. Det underlättar för bedragare att med hot om inkasso kräva nya inbetalningar, sedan någon har lurats att göra en första betalning för en provprenumeration. Naturligtvis bör personnummer skyddas även hos folkbokföringen.
 
Vad du själv kan göra, är att omgående byta bank. Somliga tänker nog att "Det spelar ingen roll, eftersom jag bara har personkontot för löneinbetalningar". Verkligen, och inte alls för betalningar? Och tar du ut hela lönen samma dag, som pengarna kommer in på kontot? Tänk på att varje dag dina pengar är kvar på kontot, används de för att finansiera bankens utlåningsverksamhet. Många bäckar små....
 
Störst anledning att byta bank, har förstås du som har valt Nordea på grund av ideologisk övertygelse, eftersom Nordea före namnbytena ägdes av svenska staten. Om du tycker att ideologisk övertygelse (oavsett höger, vänster eller mitten) är viktig, bör du kanske välja en bank, vars utlåning har en ideologisk inriktning, d.v.s. att finansiera något ideellt syfte, som överensstämmer med din ideologiska övertygelse. Sådana banker / finansinstitut finns nämligen. 
 
Det finns sajter, där man kan jämföra olika bankers utbud, räntor, avgifter och om man har statlig insättningsgaranti. Tänk också på att alla banker är mycket angelägna om att din lön eller pension betalas till just deras bank. Och gärna hjälper dig att byta bank. Somliga har särskilda blanketter för överflyttning av alla din bankaffärer från Nordeas personkonto till ett "anonymt" konto i deras bank. Om någon bank inte ger dig all den hjälp du behöver, är den banken inget att ha. 
 
Gör slag i saken. Använd veckoslutet till att jämföra och fundera och byt bank redan på måndag!
 
Säg tack och adjö till Nordea, som inte är mindre rädd om din personliga identitet, än att man lämnar ut ditt personnummer till alla som du betalar till. Tyder på en mycket nonchalant inställning till kunderna. Ditt personnummer ska bara banken känna till och bara lämna ut till åklagare, om du misstänks för ett allvarligt brott. Inte till någon annan. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0