Reta den ryska björnen eller hålla den i handen?

 
 
I Sverige blir man närmast utskälld som landsförrädare om man på något sätt stödjer det ryska "narrativet", d.v.s. hur ryssar ser på en omvärld, som håller stora militärövningar alldeles inpå Rysslands gränser, på f.d. sovjetiskt territorium. Är det då inte viktigt att förstå hur ryssar tänker, om vi ska kunna skydda oss mot ett eventuellt ryskt anfall mot Sverige? Eller är avsikten att Sverige, eller Sveriges allierade ska inleda kriget? Är det inte varje regerings. såväl Sveriges som Rysslands skyldighet att skydda sin egen befolkning mot krigets hemsökelser?
 
20 miljoner ryssar omkom i andra världskriget. Men inte nog med det. Eftersom man använt brända jordens taktik under kriget, fortsatte kriget att skörda offer efter kriget. Som Vera Efron citerade sin mor: "Vi kan stå ut med vad som helst, om det inte blir krig". Putin förstår säkert att det är så ryssarna tänker. Blir det ett nytt krig, ska det inte vara på rysk mark. Den borgerliga oppositionen, i denna fråga ledd av majoren
 
Jan Björklund, L, tycks vara överes med Putin om den saken. L driver ju valrörelse på temat att Sverige "inte ska vara fegt" i nästa krig utan ställa upp som slagfält med den svennska befolkningen som kanonmat. Jag tycker tvärtemot - och det är gammal svensk försarsdoktiri, att de strategiska fördelarna för främmande makt - vem det vara månde- inte ska uppväga "kostnaderna", i vid bemärkelse, för att ta kontroll över svenskt territorium. Det handlar inte om att till varje pris ha förmåga att besegra en fiende - men att få honom på andra tankar än att angripa Sverige, om han har funderingar på det. 
 
Journalister frågar nu varför Sverige inte har bett Nato, utan endast EU, om hjälp med skogsbränderna. Och argumenterar att Serrige samarbetar med NATO inom "Partnerskap för fred".(PfP) Vet  inte dessa journalister att PfP grundades för  samarbete för fred mellan NATO och andra länder i Europa, inklusive de f.d. sovjetrepublikerna, däribland Ryssland?
 
Jag tycker att det hade varit alldeles utärkt att ställa EU- som ändå inte ställer upp gratis - åt sidan och i stället vädja till alla medlemsstaterna i PfP, inklusive Ryssland om hjälp. Som jag har skrivit i tidigare inägg, har Ryssland helt överlägsna släckningsresurser. Men regering och opposition tycker kanske att det är viktigare att odla fiendskapen med Ryssland än att få skogsbränderna snabbt släckta.
 
Vera Efron är en rysk kvinna, som började arbeta inom utrikeshaneln under slutet av sovjettiden och numera är bosatt i Sverige. Hon har skrivit böcker om det ryska hotet mot Sverige. Men det hon skriver är mer nyanserat än vad hennes uppgackar bland svenska krigshökar vill göra gällande. Jag läser just nu "I huvudet på Putin - plander,  militära strategier och taktik".Hon beskrier Putin som en beslutsam man, som gör det som objektivt framstår som nödvändigt. Hon framställer inte - att döma av det jag hittills har läst - Putin som en ond ande som när en önkan att förgöra Sverige eller andra länder. Men kanske hellre det än att andera länder ska förgöra Ryssland?
 
Vad är Putin bereddd att göra om han får för sig att svenska politiker när planer att fögröra Ryssland för att inte Serige ska framstå som "fegt" en gång till. Som jag skrivit i tidigare inlägg har Ryssland kapacitet för luftlandsättning av tillräckligt mycket trupp och krigsmateriel för att slå ut den svenska försvarsmakten - eller rättare sagt reterna av densamma - i ett nafs.Som slaget vid Dien Bien Phu 1954 visar, handlar vinna krig inte bara om eldkraft och dyl utan även om förmåga att föra trupp och krigsmateriel. Och vid ett Dien Bien Phu på svensk mar, kanske någonstan i Småland, kommer inte ryssarna att befinna sig i ett lika trängt läge som fransmännn 1954. De ryska jättehelikoprarna kan användas till både det ena och det andra. 
 
I sitt förord till Efrons bok skriver en svensk militärhistoriker "Idag varnar hon för att Sverige för en extrem (o)säkkerhetspolitik- Att utan ett fösvar värt namnet uppträda prococerande mot ett Ryssland som är redo att använda mlitärt våld, och inte oroar sig för internationella fördömanden, har sina risker. Nej, jag tror inte att den ryska statsledningen har tänkt använda militärt våld mot, Sverige, men det kan ändras över en natt - och resurserna finns ju, även om de har ankaffats för andra syften
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0