Valstugemuseum på Skansen?

 
Är det inte dags nu? Att skicka hela byken till något museum? En borgerlig bloggare skriver att hon inte vågar rösta på C eller L, eftersom hon befarar att de kommer att hjälpa Löfvén till ännu en mandatperiod som statsminister.
 
Men det blir i så fall en mycket svag minoritetsregering, svagare än nuvarande SMP-regering. Det kommer sannolikt inte att räcka att bjuda in även MP, vilket vissa sossar vill. Det kommer i så fall att bli fullt krig inom regeringen med S+L på ena sidan och C+MP på andra sidan. Hoppas dom på passivt stöd från V? Eller från SD?

Om de stora partierna, S+M hade skött sina kort bättre hade de kunnat bilda regering med egen majoritet i riksdagen. Det finns sannolikt en chans att S+M+L kan bilda regering efter söndagens val. Det har hittills misslyckats pedagogiskt att hålla SD utanför inflytande, när man själv pratar om att styra i minoritet. I mogna demokratier, vilket Sverige inte tycks vara, är det självklart att bilda majoritetsregeringar, om nödvändigt över blockgränsen. Och då är det lika självklart att minoriteten går i opposition -  inget oppositionsparti hade då kunnat hävda att det har blivit "mobbat".

Parlamentarismens spelregler. Men nu bråkar de om vem som ska bli statsminister. Med en tvåpartiregering i majoritet hade det varit enkelt: Statsministern + 9 ministrar från vardera regeringspartiet. Kan de inte ens räkna? Eller kan man hoppas att det finns en hemlig uppgörelse mellan S och M, och att bråket nu bara handlar om vem som ska leda S+M-regeringen? Om det vore så väl, ändå!
 
Till och med valstugorna är en del i kampen för att upprätthålla skenet av att allt är som förut. Man låtsas att man möter väljarna. Men för säkerhets skull har man byggt barrikader av bord och stolar framför valstugorna. För att hålla oönskade besökare på avstånd? 
 
Ett bocköverskridande samarbete värt namnet borde inte gå ut på att ett regeringsalternativ, som har underkänts av väljarna, klamrar sig fast vid makten genom att klamra sig fast vidnågot parti på andra sidan som en livboj - enbart därför att "andra sidan" har blivit ännu mer underkänt av väljarna. 
 
"Blocköverskridande samarbete" har blivit en metafor för fortsatt minoritetsstyre. Och det är just detta som gör behandlingen av SD så problematisk. 
 
Å ena sidan säger de "etablerade" partierna "Ni ska inte ha något inflytande för ni är en minoritet". Å andra sidan säger de "etablerade" partierna att det måste vara möjligt att styra i minoritet. 
 
Det var precis vad Hitler gjorde efter det tyska riksdagsvalet 1933, Nazisterna fick 37 % och styrde alltså i minoritet. Och anledningen till att Hitlers minoritetsregering släpptes fram var att misstron mellan de tradtionella partierna till höger och vänster. En blåröd regering hade kunnat stoppa nazisterna.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0