Så räknar du ut när hon får ägglossning

Som du kan utläsa ur rubriken vänder sig detta inlägg till män. Men det kan förstås också läsas av kvinnor. Det blev ett fel i inlägget preventivmedtoder, vilket jag nu har rättat till. Jag skrev att spermierna kan vara befruktningsdugliga i upp till 48 timmar, men glömde ägget. Det kan vara befruktningsdugligt i upp till 24 timmar, men vanligtvis bara under några få timmar efter ägglossningen. Detta gör sammanlagt tre dagar med befruktningschans under varje menstruationscykel, som i genomsnitt är 28 dagar. Att p-datorerna visar flera röda dagar, beror alltså på osäkerhet i beräkningen av tidpunkten för ägglossningen. Jag har sett andra uppgifter om både spermiernas och äggets befruktningsduglighet, och kanske tillverkarna av p-datorerna även har garderat sig för det.

Om du är duktig på dataprogrammering, kan du kanske göra ett eget dataprogram, med dina egna erfarenheter som underlag. Sedan urminnes tider har man använt "kvinnas säkra perioder" som preventivmetod. Men då var ju sex något som skedde under täcket, med släckt belysning så att man inte ens kunde se varandras ansikten. Tänk vad man gick miste om! Att se ansiktet på en kvinna som njuter av sex med en man är det vackraste som finns. Speciellt om man själv är mannen. Om ni inte är alltför blyga för varandra, kan du se på hennes kropp, när hon har ägglossning. Och om du har oralsex med din kvinna, kan du ju passa på och ta dig en närmare titt!

Först en utvikning. Jag är varken gynekolog eller sexualupplysare. Men har rätt så goda kunskaper i biologi och har yrkesmässig erfarenhet av brunstkontroll och inseminering av kor. Och det är samma biologiska princip. Kons brunstcykel motsvarar kvinnans menstruationscykel. Cykelns längd är normalt tre veckor hos kor mot fyra veckor hos kvinnor. Chansen till lyckad inseminering är störst under sex timmar kring kons ägglossning. Det kallas högbrunst. Och när det är ser man på att slidsekretet ändrar konsistens. Det blir mer trögflytande och ser ut som en kläpp.

Hur det ser ut hos kvinnor, har jag ingen aning om. Men gissar att det inte är någon större skillnad. Den metod för naturlig födelseplanering (NFP) som lärs ut av Katolska kyrkan bygger på förändringar hos slidsekretetet. Hos våra pryda katoliker är det förstås kvinnan själv som kontrollerar detta. Men jag gissar att män skulle kunna göra det ännu bättre. För vem märker direkt när en ko har ägglossning? Svar: Det gör tjuren.
 
Ett bra dataprogram för fertilitetskontroll ska inte bara registrera dag, utan dessutom ungefärlig tid på dagen för olika händelser under menstruationscykeln. Den vanligaste tiden för ägglossning hos kvinnor är kl. 16 - 19. (Påverkas tidpunken av dagsljus?). Om man då vill ha en extra dag som säkerhetsmarginal, blir ju denna minst 40 timmar (24 tim + 16 tim), om man bara räknar hela dygn. Kroppstemperaturen hos kvinnan stiger något vid ägglossningen, men det är svårt att avgöra vad som är förhöjd temperatur under eftermiddag / kväll, när hon inte är i vila.

Däremot vet de flesta kvinnor när mensen börjar. Så här räknar du ut när hon har ägglossning:
1) Räkna ut menscykelns längd. Dagar och timmar. Börja räkna från senaste menstruatonens första dag (och helst tid på dagen, när den börjar).
2) Utgå från första dagen hos senaste mens. Räkna ut första dagen hos nästa mens.
3) Ägglossningen sker nästan exakt 14 dagar före nästa mens.  Däremot kan tiden mellan senaste mens och ägglossning variera.
4) Försök fastställa när hon har ägglossning, med metoder som nämnts ovan. Anteckna dag och tid. Du kan sedan räkna ut exakt hur lång tid som går mellan ägglossning och nästa mens. Dagar och timmar.
 5) Du kan nu göra ett dataprogram, som med hög precision räknar ut när chansen / risken för befruktning är som störst, förutsatt att hon har en regelbunden cykel.

Jag är säker på att det fungerar. Det bygger på egna erfarenheter från brunstkontroll och insemination av kor. Visserligen hade jag ingen dator, fanns inte ens att köpa på den tiden. Utan jag använde en vanlig planeringskalender med timmar och dagar och räknade ut manuellt. Ett problem är förstås om hon har oregelbunden cykel. Då måste du räkna ut ett medeltal för flera cykler, och ange största avvikelse från medeltalet. Och vara beredd på att ägglossningen kommer tidigare eller senare. Men det kan du ju själv kontrollera. Du är bättre än på det än någon p-dator. Liksom att tjuren är oöverträffad på att lista ut när kon har ägglossning.
 
Djur har nämligen ett "sjätte sinne" som kallas vomeronasalorganet. Det sitter bakom luktsinnet i näsan och reagerar på feromoner, som är luftburna ämnen, som skvallrar om andra djurs fertilitet. En insektshanne kan lista ut om det finns en fertil hona av samma art på en hel mils avstånd. Det har länge diskuterats om det finns mänskliga feromoner och mänskliga vomeronalsalorgan. Det mesta tyder på det. Jag känner inte till vad senaste forskning säger, men det är exempelvis känt att kvinnor som bor tätt ihop, i t. ex. internatskolor eller kvinnliga militärförläggningar, tenderar att få mens samtidigt. De kan alltså antas påverka varandra genom sina feromoner. Det är också troligt att manligt feromon kan påverka menscykeln.

Därför anser jag att fertilitetskontroll inte bör vara enbart kvinnans egen uppgift. Man ska inte lägga hela ansvaret på kvinnan att säga nej, om hon vill undvika graviditet. Men dessutom handlar det om att träna upp mannens förmåga att tyda kvinnas signaler. Och det kan man göra till en del av det sexuella förspelet. Bäst fungerar det om man håller sig till samma kvinna. Men om ett förhållande tar slut, har man säkert nytta av sina erfarenheter i förhållandet med en ny kvinna. I kombination med trohet är naturlig födelsekontroll (NFP) dessutom ett bra sätt att förebygga smittspridning. Om man lär känna sin kvinna, lär sig tyda hennes signaler rätt, så får man ju ett bättre samliv och minskad lust att knulla runt med flera kvinnor.

Sluta kondombomba Afrika! Länder som hotas av överbefolkning har hög andel jordbrukare och boskapsskötare. De kan det här med fertilitetskontroll - när det gäller djur. De skaffar många barn för att bli försörjda av barnen på ålderdomen. Det är deras "folkpension". De behöver sociala reformer, inte koloniala besser wisser-attityder. Nu minskar ju dessutom nativiteten i många länder som tidigare hotades av överbefolkning.

Kommentarer
Postat av: Christina

Men du, vi är många kvinnor som har oregelbunden mens och det är inte alltid ägglossningen "syns"...du pratar teori men vet ej hur det är i praktik...

2009-07-12 @ 18:50:20
Postat av: Lars Flemström

ChristinaI stycket under de fem punkterna skrev jag: "Ett problem är förstås om hon har oregelbunden cykel. Då måste du räkna ut ett medeltal för flera cykler, och ange största avvikelse från medeltalet. Och vara beredd på att ägglossningen kommer tidigare eller senare. Men det kan du ju själv kontrollera." Du är bättre än på det än någon p-dator. Liksom att tjuren är oöverträffad på att lista ut när kon har ägglossning.En bit längre ner skrev jag: "...men det är exempelvis känt att kvinnor som bor tätt ihop, i t. ex. internatskolor eller kvinnliga militärförläggningar, tenderar att få mens samtidigt. De kan alltså antas påverka varandra genom sina feromoner. Det är också troligt att manligt feromon kan påverka menscykeln."Jag har alltså skrivit både att variationer i menscykelns längd förekommer, och om några möjliga orsaker till det. För att den synkronisering av cyklerna, som jag skrivit om, ska ske, måste ju cyklerna ändras hos några av kvinnorna.Detta är ett problem vid användning av de p-datorer som finns på marknaden. Vid för stora oregelbundenheter fungerar de inte alls. Med NFP, som bygger på undersökning av slidsekretet, borde detta problem kunna bemästras.Visst har jag haft sex med kvinnor. Men vi har alltid använt konventionella preventivmedel eller inga alls, såleds inte p-dator eller NFP. Av åldersskäl torde det knappast bli aktuellt för mig att prova NFP. Men jag tycker verkligen att någon yngre man, som läser detta, ska göra det. Om du är katolik, kan du fråga kyrkan efter en kurs i NFP. Det är kanske öppet även för icke-katoliker.NFP är utprovat i katolska länder över hela världen, och är verkligen inte bara teori. Det nya, som jag försöker tillföra, är att inte bara kvinnor utan även män bör lära sig detta. Och göra egna dataprogram. Det vore ju mycket konstigt om bara kvinnor, men inte män, påverkas av kvinnligt feromon. Gäller alltså att komma på hur!

2009-07-12 @ 20:16:16
Postat av: Rickard Lind

Några länkar till Billingsmetoden:http://www.familjeplanering.se/

http://www.familjeplanering.se/a/studie.pdf

http://www.woomb.org/bom/cervix/behaviour.html

2009-07-13 @ 14:34:53
Postat av: Rickard Lind

En ytterligare orsak att använda NFP är att det har mindre skadliga effekter på miljön. Inga hormoner som går ut med urinen och ställer till det med reproduktiviteten hos exempelvis fiskarna i vattendragen. Jag gissar att också kondomproduktionen har någon form av negativ miljöpåverkan.Det finns inte heller några pengar i NFP för läkemedelsbolag och kondomförsäljare som RFSU, vilket antagligen gör att det tystas ner som ett rimligt och på många vis bättre alternativ redan på ungdomsmottagningar och i skolundervisningen. Med devisen "vad kallas den man som litar till säkra perioder? Farsa."Naturligtvis krävs det att sexualdriften i viss mån underordnas viljan både hos mannen och kvinnan, för att ett fungerande samspel i relationen ska kunna förekomma under de fertila dagarna i menstruationscykeln om man inte vill bli gravida.Självkontroll är en kristen dygd, inte en psykologisk förträngningsmekanism. "Fasta och självkontroll är den första dygden, modern, roten, källan och grunden för allt gott." säger Kallistos och Ignatios Xanthopoulis i Filokalia (ett av ortodoxa kyrkans främsta andliga dokument, ref: http://www.ortodoxakyrkan.se/teol/andlig.htm).Det är nog mest där skon klämmer i sexualpolitiken nuförtiden. Att sexualiteten faktiskt kan hanteras och inte måste "levas ut".

2009-07-13 @ 15:35:24
Postat av: Lars Flemström

Tack Rickard för länkar och synpunkter! Billing-metoden. Så kallas allts NFP i Sverige, efter dem som introducerade metoden i Sverige.Du har helt rätt i att NFP / Billingmetoden motarbetas av RFSU och äkemedelsindustrin, som tjänar grova pengar på förgiftning av kvinnokroppen, både p-piller och sedan psykiatriska mediciner för att komma till rätta med de biverkningar som p-piller har hos många kvinnor. Därför borde ju vänsterpartiet (om det fortfarande är ett anti-kapitalistiskt parti) gå främst i kampen för NFP. Men vänsterpartiet är alltför insyltat i kondomgrossisten RFSU. Och kd är ju insyltat i läkemedelsindustrin, och vågar inte säga emot för att inte få egna synder framdragna i ljuset.Det är sant att NFP hör hemma i trogna relationer, men fungererar faktiskt också som graviditetsskydd vid tillfälliga sexuella förbindelser. Frågan är varför man ska ha tillfälliga sexförbindelser, som Stockholms läns landsting propagerar för.2009-07-13 @ 16:06:00
Postat av: Rickard Lind

Tyvärr så tycks dagens samhälle verka för att koppla isär att samlag och barnalstring har med varandra att göra i vårt tänkande.Det normerande tänkandet idag tycks vara att samlag är något man har rätt till utan att det resulterar graviditet. Graviditet är då en onormal konsekvens av samlaget. I detta tänkande måste man ju konsekvent vara i sin fulla rätt att korrigera avvikelser från denna norm. Barn blir då inte en efterlängtad gåva utan en oönskad bieffekt.Sexualitetens inre nåd blir då i yttre bemärkelse alltid fruktlös.

2009-07-13 @ 16:26:15
Postat av: Rickard Lind

Om sexualiteten är principiellt fruktlös i fysisk bemärkelse så är komplementariteten principellt meningslös i fysisk bemärkelse.

2009-07-13 @ 17:28:20
Postat av: Lars Flemström

Rickard skrev: "Tyvärr så tycks man i dagens samhälle verka för att koppla isär att samlag och barnalstring har med varandra att göra i vårt tänkande."Ja, det är vad saken ytterst handlar om. Och därför kan enligt min mening inte Göran Hägglund, kd, nog fördömas för att han vill bekämpa graviditeterna i stället för aborterna. Vad händer med ett samhälle som drabbas av en negativ befolkningsutveckling? Födesleunderskottet kan ju inte under all framtid kompenseras med invandring, eftersom det förutsätter att andra länder har födelseöverskott under all framtid. Nativiteten minskar ju i samtliga av världens folkrikaste länder.Skiljandet mellan äktenskap, sexualitet och fortplantning har en lång historia i Sverige. Det började redan 1880 med nationalekonomin Knut Wicksells "skandaltal" i frågan. Med den politik, som kristdemokraterna för i riksdag, kommuner och landsting, så blir ju barn ett privilegium för över- och medelklassen.Visst vore det önskvärt att återupprätta äktenskapet som den naturliga samlevandsformen för man och kvinna. Men hälften av Sveriges kvinnor kan ju inte inställa sitt barnafödande i väntatn på att så sker. Budskapet måste alltså vara att sex och barnalstring hör ihop, även om man inte är gift. Och därför ska inte den ökande promiskuiteten hos tonåringar uppmuntras, vilket Stockholms läns landsting gör med sin kondomkampanj.Syftet verkar ju vara att konkurrera ut naturliga preventivmetoder med nöjet att knulla runt ut att behöva tänka på smittrisken. Men den smittskyddande effekten hos kondomerna motverkas ju av kampanjens budskap - och klaymydia har ju ökat lavinartat under de år kampanjen har pågått. Kondomreklamen dyker upp varje natt och morgon på bloggen.

2009-07-13 @ 17:39:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0