Styrs Svenska kyrkan av rasistiska värderingar?

Människor, däribland ledande politiker som Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén, som uppfattar sig som anti-rasister, använder själva étt rastiskt språkburk, som upphöjer svenskheten som en resurs. Det konstaterar en språkvetare, som har analyserat det politiska språket i de senaste valrörelserna.  Det var ingen hejd på vad Sverige klarar av. Invandrarna framställdes också som en resurs. Man behöver bara komma hit, så blir man självlysande av den svenska präktigheten. I Sverige finns plats för alla. Det klara vi av, vi svenskar...

Det märkliga är att samma ultranationalister i nästa ögonblick kan säga att vi svenskar inte klarar av någonting alls. Utan invandrarna skulle vi gå under. Att vi skulle vara något färre, sådär två miljoner färre, så att vi trots allt skulle klara oss, säger inte våra vankelmodiga ultranationalister.

Priset i ultranationalistisk självhävdelse togs dock mitt under miljöpartiets kris, när statsministern grötmyndigt förkunnade. "I Sverige hälsar vi, genom att ta i hand." 

Och Svenska kyrkan spinner vidare på samma tema, nämligen den vita rasens överlägshet . Nu var ju de flesta besökarna på gayklubben i Orlando, USA, inte direkt helvita. Men nästan. Att mördaren själv var besökare på klubben talas inte så mycket om. Utan det var en attack på HBTQ-personer. KD-ledaren springer i pride-parader och i Svenska kyrikan hålls regnbågsmässor. Budskapet är tydligt: att vita (eller nästan vita) hbt1q-personer förföjs. För att de är de.. som de är.

 

Låt mig skifta fokus, till en annan attack, i en annan värlsdel, från det vita Nordamerika till det svarta Afrika, där ännu ett massmord har utspelats. I den attacken, som snart kommer att glömmas, var offren defintivt inte vita. Snarare var de helsvarta "homofober".

"Negrer", sa man förr. Vi, som är gamla nog att minnas Biafra.kriget i just Nigeria (och de som är för unga för att minnas, reagerar på samma sätt, kanske ännu värre) "24 dörda negrer är väl ingening. Det finns ju så många". Så, till den snart glömda nyhetsnotisen:

"Boko Haram dödade 24 människor i ett dåd på fredagen. Terrorgruppen attackerade en grupp människor som utförde en sorgceremoni i byn Kuda i nordöstra delen av Nigeria.

- De kom på motorcyklar och öppnade eld mot folkskaran, säger Othman Abubakar, talesperson vid polisen i delstaten Adamawa.

- De plundrade matförråd och brände ned folks hem.

Så sent som i torsdags gemomförde Boko Haram en annan dödlig attack när en delegation ministrar besökte en by i den sydöstra regionen Diffa.

Totalt dödades sju nigerianska poliser och tolv skadades. Ingen i delegationen kom till skada, uppgav den nigerianska militären på fredagen."

Svenska kyrkan har valt vilka det ska tyckas sju särdeles synd om. De, som ser ut som vi själva. De som har blivit mördade i våra egna städer. De, som omfattar våra egna sexualliberala ideal, men kanske har gått lite längre än vi själva-.

Vi upprörs med rätta ´över en mördad fransk polis,. som varit utkommenderad för att upprätthålla lag och ordning och försvara mänskliga rättigheter. Men sju nigerianska poliser?! Att deras uppgifter också är att upprätthålla lag och ordning och mänskliga rättigheter, får vika för den oroande tanken, vad de gör med gripna personer på de nigerianska polisstationerna... I ett sånt där uland tillhör väl tortyr ordningen för dagen?

Som om torterare, som själva faller offer för den våldsanvändande extremismen inte skulle ha samma människovärde som alla andra?!

Hela pride-köret går ju ut på att hbtq-personernas människovärde på något sätt skulle vara avhängigt att vi ställer oss positiva till allt de gör - inte det att de är människor.

Jo, förutsatt att de är vita människor, eller nästan vita. Som vi.

Då har man människovärde nog, för att vara värd en mässa i Svenska kyrkan.

(Du som läser detta, uppmanas att inte inbilla dig att jag, som skriver detta, lever upp till mina egna höga ideal. Det är lättare att se andras fel, än sina egna. Men även den uslaste människa, måste ha rätt att kritisera hyckleriet, för annars gör ingen det. Och Svenska kyrkans hyckleri, när man talar om allas lika människovärde men håller mässor bara för vissa, står mig upp i halsen.)


RSS 2.0