Elisabet Höglund ljuger på Facebook i Folkhälsomyndighetens tjänst.

Jag fick tips från en vänt att Höglund har vänt kappan efter vinden och nu försvarar Anders Tegnell och den s.k svenska strategin. Hon skriver själv att det är FHM:s tolkning av rättsläget och att det är jurister på FHM som står för denna tolkning. Hon citerar ur grundlagen RF 2 kap och påstår att grundlagen förbjuder s.k. lock down. Hon skriver vidare att smittskyddslagen bara medger undantag för att isolera enskilda personer samt sätta mindre geografiska områden i karantän. Detta är riktigt, men uppgiftslämnarna på FHM har chansat på att varken Höglund eller hennes Fb-läsare vet vad som står i grundlagen. Det vet jag. I RF 2 kap 21 § kan man läsa följande om begränsning av svenska medborgares  rörelsefrihet:
 
Begränsningar enligt 20 § får göras endast för att tillgodose ändamål som är godtagbara i ett demokratiskt samhälle. Begränsningen får aldrig gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett den och inte heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen såsom en av folkstyrelsens grundvalar. Begränsningen får inte göras enbart på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning.
 
20 §, som nämns handlar om begränsning av bl.a. rörelsefriheten.
 
FHM borde ha uppmärksammat regeringen på behovet av ny lagstiftning, som medgivit begränsning av större geografiska områden eller hela landet, detta särskilt mot bakgrund att det saknades skyddsutrusning i bl.a. äldreomsorgen. Då länge skyddsutrustning inte fanns till all personal, måste alla medel tillgripas för att ingen personal skulle föra in smittan på äldreboendena, varför personalen själva inte fick bli smittade Men Tegnell o Co valde att smittan skulle få spridas i samhället och smittspridningen bara begränsas så mycket att sjukvården inte blev överbelastad med covid-patienter. 
 
Det är svårt att inte kalla denna strategi för "framkallande av fara för annan", som är en juridisk term, eller rentav "planerat massmord". Uppenbarligen var regeringen informerad om dessa konsekvenser, eftersom finansmarknadsminister Per Bolund, har förklarat att just så var det, i en intervju i Expressen-TV i början av juni. 
 
Han sa där att strategin var att inte alltför mycket smitta skulle spridas under alltför kort tid. Just de ordeon 
 
Ansvariga på FHM bör ställas inför rätta för brott mot svensk lag. Regeringen bör ställas inför internationell domstol för brott mot mänskligheten, vilket är den jurridiska termen för massmord, som inte har samband med krig och ej heller syftar till utrotning av någon specielll folkgrupp. Eller var det avsett att äldre invandrare från Somalia skulle drabbas särskilt hårt?
 
I ett tidigare inlägg på Fb har Höglund beskrivit hur rädd hon har varit för att själv bli smittad och dö, hur hon har gömt sig i skogen (Hon bor kanske där?).Men har alltså nu gjort helt om, med all sannolikhet efter påstötningar från FHM eller SVT, där hon arbetade som journalist före penioneringen. 
 
Hon harvar nu i att döden på äldreboendena är äldreomsorgens vårdpersonalens fel.  Även om det kan stämma till någon del, så fritar det inte Tegnell från ansvar.  Enligt Yngve Gutafsson, som är professor i geriatrik (äldres sjukdomar) så hade något tusental av de avledna äldre kunnat räddas, som de fått rätt vård. Men det är ju betydligt fler än så. som har dött.
 
Resonemanget att dödsfallen är vårdens fel är dessutom i högsta grad "oetiskt". Det är som om vanliga mördare skulle gå helt fria från straff, för att mordoffret inte fått rätt vård och hade kunnat räddas med rätt vård. 
 
Som statsepidemiolog har det varit Tegnells skyldighet att skydda befolkningen mot smitta så mycket det bara går. I stället har han aktivt motarbetat åtgärder, som kunnat rädda åtminstonde en mycket stor del av de döda. 
 
Har man ens lyckats hålla nere smittspridningen på den nivå, som sjukvården klarar av? Att så många,  som behövt sjukhusvård inte har fått det, talar ett annat språk .Likaså det faktum att resurser har tagit från annan vård för att klara covid-vården, att planerade operationer har skjutits upp på obestämd framtid, och att många kommer att dö i förtid p.g.a, utebliben vård mot andra åkommor.
 
Enligt engelska beräkningar kommer fyra gånger så många dö av utebliben vård som antalet döda i covid- 19, därav en mindre del på kort sikt och en större del på längre sikt. Detta i England. 
 
 

Planerat massmord i Sverige 2020: Hur många ska dö i Tegnells vansinnes-experiment innan regeringen sätter stopp?

Experimantchefen Anders Tegnall har, som jag skrev i mitt förra inlägg, gått till våldsamt angrepp mot Norge med pstående att Norge snart kommer att ha fler döda än Sverige. Så här svarar den norska professorn Gunnar Kvåle enligt den norska tidningen Dagbladet<: 
 
- Flokkimmunitet er det nå ikke mange som mener en kan ha som mål, siden dette vil ha så store og meget alvorlige konsekvenser for mange mennesker. Det innebærer at trolig så mange som rundt 60 prosent av befolkningen må smittes, og mange vil da bli syke og dø, slik vi ser i Sverige, alt lenge før flokkimmunitet er oppnådd.
 
Om vi räkna på detta, med knappt 1 % döda med bekräftad corona av samtliga bekräftat smittade, får vi ungefär 55.000 döda innan uppnådd flockimmunitet. Det är ungefär tio gånger så många som hittills har dött i Sverige.Denna uppskattning gfår anses ganska sannolik, om man jämför med testresultaten i Sverige., där endast mer än 10 % av befolkningen i Stocholm har antikroppar och under 5 % i resten av landet. 
 
Och även om en lika stor andel av de smittade kommer att dö, eftersom de som kommer att smittas är ungre och frikare (de svagate har redan dött) så är det ett ofattbart mänskligt lidande, som Tegnell joppas p- Och nu hoppas han att en "andra våg" ska drabba Norge, utan att tala om från vilket land denna nya smitta ka komma in i Norge. 
 
Om en enda patient hade dött i ett liknande experiment hade läkaren blivit åtalad för både grov mishandel och mord. Mer iför Sverige, som haft fred i över 200 år, är dödstalen så ofattbart höga, så att vi inte kan föreställa oss att någon med vett och vilja har tagit livet av så många människor. 
 
Vaccin ger också ett slags flockimmunitet, men till ett så oändligt lägre pris räknat i människoliv. 
 
Rättelse
 
Andelen döda i Sverige är enligt Folkhålsomyndighetens siffror 7.2 % av samtliga insjuknade med bekräftad covid 18.Sverige har drytgt tio miljoner invånare. Om flockimmunitet uppnås när 60 % av befolkningen har haft sjukdomen och därigenom bildat antikroppar kommer alltså sådär 430.000 svenskar att ha dött i sjukdomen vid den tidpunkten. Alltså långt mer än de 55.000 som jag skrev här ovanför. 
 
Emellertid är beräkningar av det här slaget ytterst osäkra. Vi kan därför utgå från att dödstalet före uppnådd flockimmunitet ligger någonstans mellan 5.000 och 500.000. Dessutom kommer ju inte folk sluta dö vid uppnådd 60 %-ig flockimmunitet. Vad man har uppnått är att smittspridningen ligger på en jämn nivå. R = 1. Det innebär att varje smittad person i genomsnitt hinner smitta en annan person innan vederbörande blir frisk eller dör. Antaletlevande  sjuka i befolkningen ökar inte, utan ligger på en jämn nivå, och sjukdomen klassas inte längre som en epidemi / pandemi utan som en endemisk sjukdom. 
 
Om det inte hade handlat om människor utan om djur, hade man kanske avlivat alla sjuka djur för att få stopp på smittspridningen. Hur har Tegnell tänkt? Och hur har regeringen tänkt, som tilllåtit en statlig myndighet att utföra detta experiemnt på människor?Svaret brukar vara att många av de döda har varit äldre människor, som inte haft så lång tid kvar att leva. "De skulle ju ändå dö, fastän senare". 

Tegnell sprider rasistiska fördomar. Hotar Norge: Ni kommer att få fler döda än Sverige.

 

Bildtext: Sverige får minst coronastöd från EU - trots skhyhöga dödstal. Var det en bra förhanslingsstrategi att böra munskydd först när man tivingades därtill? Kanske ansåg de andra EU-ledarna att den svenska krisen är självförvållad.
 
 
Det känns alltmer skämmigt att vara svensk. Svenska ministrar och andra makthavare uppför sig illa och skämmer ut oss internationellt. Detta kommer ovanpå den rädsla för att bli smittade, som vi hela tiden känner. När nu statsepidemiologen Anders Tegnell hånar Norge och hotar med att Norge till hösten kommer att ha fler döda i covid 19 än Sverige, undrar man varifrån den smittan ska komma, om inte från Sverige. En god vän till mig, med svensk far och norsk mor har hoppats besöka sina släkgingar i Norge, men vågar inte åka. För även om gränsen skulle öppnas, så är det numera så skämmigt att vara svensk. Vem kommer att få skulden, om någon av släktingarna i Norge smittas efter hennes besök där? 
 
Lika mycket måste vi skämmas över Tegnell fan club på facebook - som troligtvis har startats av den svenska Folkhälsomyndigheten - att döma av de proffsigt skrivna inläggen. Eller vad sägs om "Tegnell, vår frälsare som har befriat oss"? Fan cluben kom igång direkt efter det att FHM:s generaldirektör klagat på att Tegnell "mobbades" av kritiska svenska forskare.  Professorer vid svenska universitet, med smittsamma sjukdomar som specialitet, kallas "amatörer" av Tegnells beundrare. Regeringen lyssbar bara på Tegnell och hans underställda personal på FHM, och vänder ryggen till den akademiska kunskapen i Sverige och andra länder. 
 
I april blev svenska forskare, som varnade för att Sverige skulle få lika höga dödstal per miljon invånare som Italien utskrattade. Nu skiljer det bara 26 döda per miljon invånare, Tegnell, som idag säger att smittan avtar i Sverige för att svenskarna har blivit immuna* mot sjukdomen, skyllde igår de höga dödstalen i Sverige på invandrarna. Tegnell sprider rasistiska fördomar. Man kan tycka vad man vill, om den svenska invandringspoltiken, men det är är inte invandrarnas fel. Det är svenska statens fel. När epidemin först slog till med massdöd i Sverige, var det bland somalier i Stocholms nordvästra stadsdelar. 
 
Jag kontrollerade genast med den internationella statistiken, och kunde konstatera att fler Somalier hade dött i Stockholms nordvästra stadsdelar än i hela Somalia. Hade svensk-somalier på besök i sitt förra hemland tagit med sig smittan från Sverige till Somalia, eller var det tvärtom?
 
I alla tider har främlingar och invandrare fått skulden för epiedemier. I Sverige har man under flera år knappt vågat ifrågasätta invandringspolitiken, för då har man blivit beskylld för att vara "rasist". Nu sprider FHM rasistiska fördomar om afrikanska invandrare, utan att ordet "rasism" ens nämns. Förklalringen till dödsfallen bland somalier i Sverige är väldigt enkel. Trots vetskapen om den stora invararbefolkningen i Sverige, har FHM underlåtit  att informera om smittan på andra språk än svenska. Dessutom har informatione på svenska farit klart undermålig: "Du som är 70 år eller äldre, begränsa dina nära kontakter". Det har varit liten stil, som varit svår att läsa för den som har nedsatt syn, vilket många äldre har. Och det har inte varit adresserade utskick till personer över 70 år. 
 
Igår sa Tegnell att det är fel att jämföra Sverige med Norge och Finland. Sverige borde i stället jämföras med Belgien, Storbritannien och Holland som också är länder med stor invandring. Han bekräftade alltså därmed sitt tidigare uttalande att det är invandrarna som tagit med sig smittanhit, under besök i sina tidigare hemländer. Dessförinnan hade Sveriges utrikesminister Ann Linde tjatat om att det var svenskar som efter besök i Italen tagit med sig smittan hit - inte italienare som tagit med sig smittan vid besök i Sverige. Linde menade att man bara kan ta med sig smittan i en riktning, när man äker hem - inte när man åker bort - och att Norge därför borde öppna gränsen för svenskar. Svenskar åker ju bort, när de besöker Norge. 
 
Under EU-toppmötet i Bryssel visade statsminister Stefan Löfvén sitt förakt för andra europér och deras myndigheter. Medan andra EU-ledare, Angela Merkel och Emanuel Macron, m.fl. kom iförda munskydd, anlände Löfvén och den svenska delegationen utan munskydd. Senare, när han stod mindre en en armlängds avstånd från Merkel bar han dock mundkydd. Han hade väl blivit tvingad. Ännu senare hade munskyddet åkt av. Ann Linde har krävt rätt för svenskar att besöka andra länder utan karantän. Svenskar är vana att lyda myndigheter och måste ges förtroendet att själva ta ansvar för att inte sprida smitta. Löfvén är alltså ett synnerligen dåligt föredöme för oss övriga svenskar. Det är tydligen bara svenska myndigheter, som vi ska rätta oss efter - även vid besök i andra länder. 
 
Har amerikanska turister på besök i Sverige rätt att bära skarpladdade skjutvapen på svenksa gator. Det får de ju göra i USA, där varje medborgare får ta ansvar för att de inte använder sina vapen fel. Vapen avfyrar inte sig själva, förklarar den amerikanska vapenlobbyn. Men en människa kan sprida smitta utan att ens själv veta om det. Medan de flesta svenska hotellrum gapar tomma,(semestrande svenkar bor mest på campingplatser) har ett nytt skags utländska turister börjat komma till Sverige. De som uppskattar "friheten" i Sverige. Som älskar att ta risker. 
 
Jodå, vi svenskar kan nog stå ut med att vi inte är välkomna till andra lånder. Skammen att vara svensk är värre. Och att inte våga resa ens i vårt eget land, om vi inte har bil. 
_____
*) Enligt FHM har 17,5  - 20 % av befolkningen i Stockholm, som haft flest sjukfall i Sverige, antikroppar mot covid 19. Enligt testföretaget Werlab hade 14,5 % av de testade i Stockholm antikroppar. Bolagets VD säger dock att de testade inte är ett representativt urval av befolkningen i Stockholm. De som har testat sig har antagligen till stor del misstänkt att de haft sjukdomen för att de haft liknande sumptom. Trots att regeringen redan i mitten av april lovade att 100.000 skulle testas varje vecka, kan fortfarande i stora delar av landet inte ens alla som vill bli testade bli det. Andeles som har antikroppar i Stockholm kan alltså vara så låg som 10 - 14,5 %. I stora delar av landet utanför stockholm torde den inte ens vara 5 %. Ändå säger Tegnell att Norge snart kommer att ha ännu högre dödstal än Sverige. Han försöker alltså lura i oss svenskar - och de norska myndigheterna - att vi svenskar är "fockimmuna" - tack vare den omfattande smittpridning, som har tillåtits.
 
Vadå, trycka ner smittspridningen så mycket det går? Tegnell har ju sagt att...och hans ord är ju Guds ordl ( Se bilden nedan hur statsministern i  det största nordiska landet talar om - i både ord och gester - för sina nordiska miniisterkollegor vad (vem) de har att rätta sig efter. En bild som vi överiga svenskar har att skämmas över. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Över 5.000 dödsoffer, som kunnat undvikas. Tegnell bör åtalas, men domstol måste avgöra skuldfrågan.

Håller  höga statsjtjänstemän varandra om ryggen? Detta är väl ändå en uppgift för riksåklagaren att inleda en förundersökning om misstänkt brott, när så många har dött av underlåtenhet att hindra spridning av ett livsfarligt virus så mycket det bara går? Jag har inte skrivit att Tegnell, eller någon annan. BaB är skyldig till brott, bara att detta bör  prövas om domstol. Det vore en skandal om ingen har begått någon åtalbar handling eller underlåtenhet. I så fall kan man verkligen tala om "lucka i lagen".
 
Sveriges coronapolitik pekar ut vad som händer när man prioriterar samhällets intresse före individens rätt till liv. Detta står i ingressen till en debattartikel på nätet den 10 juli (expressen.se/debatt) av en finländsk författare, som skriver: 

Coronan har skördat fyrfaldigt fler människoliv i Sverige än i de övriga nordiska länderna sammanlagt. Största delen av de svenska coronadödsoffren kunde ha undvikits med liknande restriktioner som i övriga Norden.Varför har nästan hela Sverige stött statsepidemiolog Anders Tegnells kontroversiella linje, som tillåter en kontrollerad spridning av den smittosamma sjukdomen, med partiell flockimmunitet som troligt mål?Enligt Martti Koskenniemi, professor i folkrätt, är det den svenska kollektivismen som har legat till grund för det stora stödet för Tegnells öppna linje. Hela samhällets vinning anses vara viktigare än att värna om enskilda individers liv, det som till exempel är fundamentet i den internationella deklarationen för de mänskliga rättigheterna.

Sverige, som av sin regering har utropats som en "humanitär stormakt", som andra länder ska ta som föredöme, har alltså tillåtit en enskild statsjänsteman (alternativt en liten klick tjänsemän på en statlig myndighet) utföra ett experiment, som under några få månader har kostat drygt 5.000 personer livet. Är detta verkligen ett misslyckande, som landets statsminister påstår, eller en kalkylerad risk? Artikelförfattaren har dock fel på en punkt: Det har inte varit någon kontrollerad smittspridning. utan ett försök till begränsad, men okontrollerad smittsspridning, Den testkapacitet, som hade behövts för en kontrollerad smittspridning, har inte funnits.

 


RSS 2.0