Därför behövs vänsterpartiet

Alla undersökningar tyder nu på ett valnederlag för vänsteralliansen. Räkenskapens dag vankas efter valet. De tre oppostionspartierna ser ut att få mindre väljarstöd än Socialdemokraterna ensamma, utan samarbete med v och mp. Ju med de rödgröna har manifesterat enighet, desto missnöjdare har speciellt s- och v-väljarna blivit. Frågan är vilka krafter som har intagit utrymmet till vänster om Socialdemokraterna i Vänsterpartiets frånvaro.

Hur kan Ohly och Sahlin vara så korkade så att de med rödgrön hand har lämnat över hela vänsterflygeln i svensk politik till Jimmie Åkesson, SD, som är löpsedlarnas högt uppburna gossen Ruda?

Vänsterpartiet behövs som vänsterparti, men har blivit ett av de sju mittenpariterna. Vänsterpartiet behövs som ett anti-etablissemangsparti, men Vänsterpartiet har blivit en del av etablissemanget. I går vrålade Expressen på förstasidan´att SD har räknat fel på 59 miljarder. Vilket de tradtionella vänsterväljarna förväntar sig att ett anti-etablissemangsparti ska göra!

Har den före detta (?) kommunisten Lars Olhy glömt att flertalet traditionella vänsterväljare underkänner "hela det kapitalistiska´symstemet" och "hela den borgerliga" ekomómin, som de anser att även Socialdemokraterna står bakom? Mona Sahlin verkar inte ens ha känt till vad man tänker till vänster om Socialdemokraternas högerflygel.

Förutom att de allra flesta vänsterväljare helt enkelt inte tror på "den borgerliga ekonomin", så är de flesta vänsterväljare dessutom ointresserade och totalt okunniga i ämnen såsom nationalekonomi och företagsekonomi. Den egna hushållsekonomin är mer intressant. Och många traditionella vänsterväljare, bland arbetslösa, sjukskrivna och "utförsäkrade" har farit oerhört illa av den borgeriga regeringens nedskärningar.

Men detta tror då flesta borgerliga partisympatisörer är propagandafloskler. Det är verklighet. Jag har sett det själv. Och därför är jag så kritisk mot politiseringen av Svenska kyrkan. Men vågar ju inte driva de verkligt heta, de partipoltiskt kontroversiella frågorna. Och därför tycker jag att kyrkan ska avstå från politiken helt och hållet.

Vänsterpartiet behövs som en revirbevakare till vänster och som pådrivare från vänster, som en vänsteropposition till Socialdemokraterna. I så fall skulle Socialdemokraterna kunna fungera som ett mitten-eller vägmästarparti. Som jag skrivit i ett tidigare inlågg, så måste socialdemokraterna utföra en balansakt: Vinna borliga väljare ur medelklassen utan att förlora för många av sina gamla väljare.  

Och om de förloras, förlora dem vänsterut och inte högerut till något nytt "arbetarparti" eller till något högerpopulistiskt parti.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0