Vinprovning i stället för riktigt vin i nattvarden

En entusiastisk präst intervjuades i ett nyhetsprogram. Men ska börja med vinprovning i kyrkan för att locka fler besökare. Så sent som för ett år sedan puffades det för alkoholfri nattvard i samma syfte. Det skulle inte finnas någon valfrihet. Det gällde ju solidariteten med s.k. nyktra alkoholister. Ingen ska stötas bort.

Då får man väl ha alkoholfri vinprovning också?

Förstår ingen vilket helgerån detta är?  Både den alkholfria så kallade nattvarden. Och vinprovningen. Tillsammans ett bevis på en kyrka på dekis.

Nattvarden är ett sakrament, och ett sådant ändrar man inte på utan tvingande omständigheter. Och det skulle vara att någon har alkoholproblem. Jag har varit på ekumeniska gudstjänster med båda alternativen. Och jag har faktiskt också varit på gudstjänst i en mormonkyrka, där man hade vanligt vatten som nattvard. Vattnet serverades i platsmuggar på en fin silverbricka, som täcktes av en glaskupa innan utdelningen började. Det var också noga uträknat, så att alla fick sitt heliga vatten, och inget blev över.

Detta system, som kallas särkalkar, fungerar alldeles utmärkt i mormonkyrkan, men är tydligen helt omöjligt i Svenska kyrkan. Förutom att personer med bacillsträck slipper dricka ur samma kalk som andra, kan man ju ha vanligt vatten på ena sidan brickan, och vin på den andra. 

I själva verket är vinet, som man får till nattvarden, uppblandat med vatten. Och så ska det vara, eftersom det kom både blod och vatten ur Jesu sår. Vatten är faktiskt en beståndsdel i en riktig nattvard. Men det kan druvjuice även "avalkoholiserat" vin aldrig vara.

I övrigt ska det vara helt alkoholfritt i kyrkan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0